Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Plzni odstartoval jediný evropský road movie festival, nabídne 33 snímků

Pátý ročník čtyřdenního festivalu právě odstartoval a nabídne přes tři desítky celovečerních i dokumentárních snímků z celého světa. Promítá se v areálu DEPO2015 a diváci se mohou těšit hned na 18 premiér i doprovodný program v podobě přednášek či kvízů.

Letošní ročník festivalu začal už včera speciální projekcí snímku z roku 1967. Šlo o dílo režiséra Františka Vláčila Markéta Lazarová odehrávající se ve středověku. Lidé mohli film spatřit díky promítání z archivního pětatřicetimilimetrového filmu. „Přemýšleli jsme, jak by asi vypadala středověká road movie. A pak nám došlo, že už ji vlastně známe a že je klenotem české kinematografie. Když se vyskytla možnost představit ji divákům tento výjimečný film na 35mm kopii, už nebylo o čem diskutovat,“ popisuje umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.

V uplynulých čtyřech ročnících mohly tisícovky návštěvníků spatřit celkem 115 filmů. Letos se k nim přidá dalších 33 snímků z 22 zemí. Většinu z nich uvidí lidé v Plzni vůbec poprvé.

Finský snímek Ocelové dámy u diváků na mnoha festivalech zabodoval, foto: International Road Movie Festival

Oficiální zahájení je na programu dnes od 19:30 a postará se o něj finská komediální road movie Ocelové dámy. Snímek vypráví příběh tří postarších sester, které se vydají na cestu poté, co jedna z nich omylem zabije manžela. Tento snímek sklidil na mnoha evropských festivalech pozitivní divácké ohlasy. Na festivalu se představí i šest českých snímků. Například Mimořádná událost, Ztraceni v ráji, Svéráz českého rybolovu či dokument Nebe od režiséra Tomáše Etzlera, jenž zachytil každodenní život lidí v Číně, kde působil jako zahraniční reportér.

Pořadatelé sází také na doprovodný program v podobě diskusí s tvůrci. Návštěvníci ale mohou zavítat i na přednášky, koncerty nebo hospodský kvíz do kavárny v DEPO2015, kde je také letos celé dějiště festivalu.

„Osobně si nenechám ujít japonský snímek Drive My Car, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film a byl natočený na motivy stejnojmenné povídky Harukiho Murakamiho. V dokumentární sekci se těším na film Nebe. Film přijede na festival osobně uvést režisér snímku,“ doplnil Bíba. Více informací o festivalu najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto International Road Movie Festival

Štítky kultura, road movie festival, cestopis, dokumenty, promítání, Tomáš Etzler, DEPO2015, festival, Plzeň, film, režisér, přednáška, Haruki Murakami, International Road Movie Festival, Ceny Oscar, Čína, Drive My Car, středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni odstartoval jediný evropský road movie festival, nabídne 33 snímků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.