Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Filmový festival Finále Plzeň předal ceny Zlatý ledňáček vítězným snímkům

Cenu Zlatého ledňáčka si z 35. filmového festivalu Finále Plzeň odváží snímky Kdyby radši hořelo, Jak jsem se stala partyzánkou, Máma má vždycky pravdu, TBH a Podezření. Návštěvníci měli možnost zhlédnout více než 100 projekcí. Festival měl na programu i řadu premiér i předpremiér.

Celkem 40 českých snímků soutěžilo o Zlatého ledňáčka v kategoriích: Celovečerní hraný či animovaný film, Dokument, Televizní a internetová tvorba – seriál, Televizní a internetová tvorba – film a minisérie a Nejlepší krátký studentský film. O vítězích rozhodovaly mezinárodní a studentské poroty. Na šest festivalových dní se Plzeň proměnila v centrum českého filmu s celou řadou hvězd. O zájmu veřejnosti o festival svědčí vyprodané projekce filmů Hranice lásky, Il Boemo, Světlonoc nebo Jan Žižka.

Cenu Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film získal snímek Kdyby radši hořelo. V kategorii dokumentů zvítězil film Jak jsem se stala partyzánkou. Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“ patří snímku TBH. Poslední hlavní cenu za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“ získalo Podezření.

Festival Finále má mnoho let svoje festivalové centrum v Měšťanské besedě v Kopeckého sadech v Plzni, ale vybrané projekce se konají i v méně tradičních prostorech, jedno z letošních promítání se uskutečnilo v reaktorové hale společnosti Škoda JS, archivní snímky bylo možné vidět ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, část programu probíhala také v divadle Dialog.

„Už loni jsme zaznamenali změnu v nákupním chování návštěvníků a konzumentů kultury, kteří nechávají pořízení vstupenek na poslední chvíli. I proto jsme letos poprvé zavedli nákup vstupenek přes mobilní aplikaci, která zejména mladší generaci umožňuje snadnější a rychlejší přístup ke vstupenkám,” uvedla Eva Veruňková Košařová, ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň. Finále Plzeň letos navštívilo více než 14 800 diváků, organizátoři zaznamenali vyšší zájem o festivalové akreditace, kterých se letos prodalo o 40 procent více než loni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Finále Plzeň

Štítky festival Finále Plzeň, Zlatý ledňáček, filmový festival, Plzeň, finále, film, Finále Plzeň, Škoda JS, Hranice lásky, Il Boemo, Jan Žižka, Kdyby radši hořelo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival Finále Plzeň předal ceny Zlatý ledňáček vítězným snímkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.