Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň oslavuje 120 let od slavnostního otevření Velkého divadla, jeho historii připomene výstava

Je to už 120 let, kdy se s velkou slávou otevřela zbrusu nová budova městského divadla ve Smetanových sadech. Slavnostním představením byla opera Libuše od Bedřicha Smetany. Kulaté výročí si chtějí divadelníci připomenout velkou výstavou, která provede zájemce historií vzniku této novorenesanční budovy.

„Výstava provede návštěvníky celým obdobím od prvotní myšlenky na stavbu nové budovy, přes výběr architektonického plánu, samotné stavby až po její slavnostní otevření. Odhalí, kdo byli lidé, kteří realizaci umožnili, jaké restaurátorské zásahy jí navracely kouzlo a jak se změnila až do dnešní podoby. Nebudou opomenuty ani takové zajímavosti, jako kolik bylo původně míst v hledišti či kolik žárovek osvětlovalo interiér,“ láká mluvčí divadla Martina Drbušková.

Výstava začne už zítra 27. září. Rozdělená bude na dvě části. Jedna bude venku na jižní terase divadla, druhou najdou Plzeňané přímo v divadle, kam se budou moci podívat vždy hodinu před začátkem představení. Na panelech budou moci obdivovat vzácné fotografie, výkresy i stavební plány.


Oponu pro Divadlo J. K. Tyla v Plzni namaloval malíř Augustin Němejc, zdroj: DJKT

O den později, tedy 28. září, naváže na výstavu předávání Cen ředitele DJKT. Tato ocenění uděluje ředitel jen při výjimečných událostech. Předání cen doprovodí soubor opery divadla s Vysokoškolským uměleckým souborem Univerzity Karlovy a sólisty Ivanou Veberovou, Janou Foff Tetourovou, Tomášem Kořínkem a hostujícím Josephem Gansertem. „V jejich podání zazní Dvořákova předehra Můj domov a Beethovenova symfonie číslo 9 S Ódou na radost, jež přináší poselství o bratrství všech lidí. Proto i večer ke 120. výročí otevření Velkého divadla vyvrcholí touto skladbou, která je aktuální v každé době,“ doplnil ředitel divadla Martin Otava.

Vůbec prvního českého divadelního představení se Plzeňané dočkali v roce 1818. Na představení ale museli diváci chodit například do rytířské síně Německého domu na náměstí nebo do velké síně radnice či do některého z hostinců. Oblíbený například byl hostinec U zlatého orla, U arcivévody Ferdinanda a U bílé růže. První divadelní budova v dnešní Riegrovce byla postavena v roce 1832. O 37 let později bylo postaveno německé divadlo v Goethově ulici. Až v roce 1902 se Plzeňané dočkali nové reprezentativní budovy Velkého divadla. Mezi roky 1981 až 1985 prošel objekt rekonstrukcí a dostal přístavbu. Kapacita sálu je 444 míst. V roce 2014 se otevřelo dodnes velmi diskutované Nové divadlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo J. K. Tyla

Štítky historie, divadlo J. K. Tyla, Velké divadlo, 120 let, výročí, kultura, výstava, divadlo, Plzeň, Bolšoj těatr, představení, Bedřich Smetana, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Ludwig van Beethoven, Augustin Němejc, Martin Otava, Ivana Veberová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň oslavuje 120 let od slavnostního otevření Velkého divadla, jeho historii připomene výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.