Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ukrajinské umělkyně našly zázemí v Galerii Ladislava Sutnara, lidé mohou sledovat, jak vzniká jejich výstava

Galerie Ladislava Sutnara v plzeňské Riegrově ulici se na celý měsíc září proměnila v ateliér dvou ukrajinských umělkyň a jedné kurátorky. Mariia Ralemska, Alyona Tokovenko a Kateryna Tsyhykalo z Kyjeva jsou účastnicemi programu зараз, který nabídl umělcům možnost pokračovat v umělecké činnosti i v současné těžké situaci. Výstava зараз Ukraine začne 27. září. Návštěvníci ale mají možnost galerii navštívit už nyní a sledovat umělkyně přímo při tvorbě.

Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině zřídily evropské kulturní a vzdělávací instituce nové programy pro podporu umělců a dalších pracovníků v kulturním odvětví, kteří byli nuceni opustit své domovy. Jedním z nich je i program зараз [zaraz] neboli “teď“, který připravil Jan Van Woensel, kurátor plzeňské Galerie Ladislava Sutnara.

„зараз je program pro začínající ukrajinské umělce a kurátory. V době současné geopolitické války poskytuje зараз umělcům svobodný prostor pro tvorbu, výzkum a spolupráci se studenty a odborníky z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Výměna znalostí je pro vzdělávání klíčová,“ vysvětluje kurátor Van Woensel.

Po zveřejnění projektové výzvy obdržela Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara více než 150 portfolií a přihlášek, z nichž byly nakonec vybrány dvě umělkyně, Mariia Ralemska a Alyona Tokovenko, společně s kurátorkou Katerynou Tsyhykalo. Všechny tři účastnice programu зараз budou během září pracovat na uměleckých dílech, site-specific projektech a výzkumu. Galerie Ladislava Sutnara se tak pro tyto účely během září dočasně promění v jejich ateliér.

Alyona Tokovenko, Mariia Ralemska a Kateryna Tsyhykalo, foto: Martina Havlová

„Program зараз je pro moji uměleckou praxi velice důležitý. Za současné situace myslíte na úplně jiné věci a dokonce zapomínáte, že jste umělcem. Já jsem za posledního půl roku žádná umělecká díla nevytvořila, až nyní. Nebýt tohoto projektu, netuším, kdy bych se ke své tvorbě vrátila. Cítím se tu bezpečně,“ říká Mariia Ralemska, která se věnuje malbě, fotografii, performanci, instalaci, designu a herectví, studuje lidská traumata a jejich potenciální trvalý vliv na psychiku a osobnost člověka.

„Paradoxně jsem musela opustit Ukrajinu, abych se dozvěděla mnoho nových a zajímavých věcí o její umělecké scéně. Navazovat nové vztahy je pro mě obtížné, díky projektu, spolupráci a dlouhým rozhovorům s Mariiou a Katerynou se teď dívám na situaci na Ukrajině jinou optikou,“ komentuje svoji účast v projektu druhá umělkyně Alyona Tokovenko.

Formátem programu зараз je tzv. „exhibition-in-progress“, kdy se projekt rozvíjí a mění s tím, jak umělci postupují ve své práci. Návštěvníci tak mohou výstavu зараз Ukraine sledovat už v průběhu jejího vzniku. Výstava samotná bude zahájena v úterý 27. září v 18:30 hodin. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Alexander Dym

Štítky Galerie Ladislava Sutnara, Sutnarka, Ukrajina, válka na Ukrajině, výstava, зараз, galerie, Ladislav Sutnar, projekt, Kyjev, ateliér, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Jan van Woensel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinské umělkyně našly zázemí v Galerii Ladislava Sutnara, lidé mohou sledovat, jak vzniká jejich výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.