Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Městskou dopravu v úzkých uličkách na Výsluní bude po dvou letech zajišťovat větší autobus

Větší, prostornější, moderně vybavený autobus, do kterého se vejde i více dětských kočárků, bude nově zajíždět do okrajové plzeňské lokality Výsluní. Už dva roky funguje na Výsluní pravidelná linka městské hromadné dopravy. Až doposud tam do úzkých uliček zajížděly jen midibusy, které ale svojí kapacitou už nestačí.

Lokalita na Výsluní se v posledních letech z původně zahrádkářské kolonie proměnila v normální čtvrť plnou rodinných domků. Dlouhou dobu byla opomíjená s dopravní obslužností městské hromadné dopravy, na což si její obyvatelé stěžovali. Důvod, proč na Výsluní nezajížděly autobusy, byl prostý. „Zavedení klasické linky totiž omezovaly šířkové parametry komunikací, kde standardní autobusy Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) neprojedou. To potvrdila i zkouška v roce 2019," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostřední Michal Vozobule (TOP09).

Do zavedení pravidelné linky museli místní využívat jen svá auta, kola nebo vlastní nohy. V rámci zkoušek průjezdů a velikostí vozů byl pro obsluhu Výsluní nakonec zvolen midibus. Po dvou letech provozování linky se ale ukázalo, že zájem ze strany obyvatel této lokality je tak velký, že midibusy svou kapacitou už nestačí. Právě teď se uskutečnila zkouška většího typu autobusu, který bude potřebám obyvatel více vyhovovat.

Zorganizovali jsme v minulosti několik zkoušek různých vozů a měl jsem velkou radost z toho, že se mi povedlo přesvědčit dopravní podnik a město k tomu, aby tato linka byla zřízená,“ říká starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

„My jsme se v minulosti dlouho bránili zavedení dopravy do této lokality především z důvodu nevhodné infrastruktury, ale dnes uznávám a jsem i rád, že mě kolegové přesvědčili k tomu, abychom vyzkoušeli jiný druh autobusu a jiný způsob obsluhy tohoto území a my tento model budeme moci uplatnit i v jiných okrajových částech města,“ uvedl Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

„Zastávky a linku zařizovala Správa veřejného statku města Plzně. Službu objednává a platí město," doplnil náměstek primátora Vozobule.  

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 3

Štítky Výsluní, větší autobus, městská doprava, lokalita Výsluní, Michal Vozobule, Plzeňské městské dopravní podniky, TOP 09, Plzeň, Jiří Ptáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městskou dopravu v úzkých uličkách na Výsluní bude po dvou letech zajišťovat větší autobus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.