Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pohonné hmoty také v Plzeňském kraji už měsíc zlevňují o desítky haléřů

Už měsíc zlevňují pohonné hmoty také v Plzeňském kraji. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v regionu prodává v průměru za 45,63 Kč, před týdnem byl o 1,02 koruny dražší. O 99 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,12 Kč. Ceny paliv jsou v době pokračující ruské invaze na Ukrajinu stále hodně vysoké. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Benzin je teď v regionu o 11,67 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili v průměru o 14,35 Kč/l méně. V Plzeňském kraji jsou aktuálně nejlevnější pohonné hmoty v okrese Plzeň-sever. Benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 44,43 Kč/l, což je za týden o 50 haléřů na litru méně, a naftu za 44,93 Kč, o 98 haléřů méně něž minulou středu. Nejdražší benzin je aktuálně na Rokycansku, kde stojí litr průměrně 46,95 koruny, co že pokles o 91 haléřů. Nejvyšší průměrná cena nafty, 47,51 Kč/l, je na Tachovsku, kde za týden klesla o 74 haléřů.

Také v celé ČR pohonné hmoty opět zlevnily, tempo se zrychlilo. Benzin zlevnil od minulé středy o 1,09 koruny na průměrných 45,82 Kč/l, cena nafty se snížila o 93 haléřů na 46,21 Kč. Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně 37,40 koruny a nafty 36,40 Kč. Během dvou týdnů ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč/l a cena nafty téměř na 49,60 Kč. Od té doby ceny kolísaly. Benzin začal z rekordních hodnot zlevňovat o jednotky haléřů na konci června, nafty od začátku července.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou daň u nafty trvale kvůli konkurenceschopnosti s okolními zeměmi.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 45,26 Kč a nafty za 45,62 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde stojí benzin průměrně 47,04 Kč/l a nafta 47,18 Kč/l. V sousedním Německu řidiči benzinových vozů natankují levněji. Průměrná cena srovnatelného typu benzinu v Německu je podle serveru benzinpreis-aktuell.de v přepočtu za 45,10 Kč/l. Nafta zůstává mírně dražší, v přepočtu přijde na více než 47,90 Kč/l.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pohonné hmoty, ceny paliva, nafta, benzín, ceny nafty, motorová nafta, pohonné látky, Plzeňský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Německo, okres Plzeň-sever, Ukrajina, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty také v Plzeňském kraji už měsíc zlevňují o desítky haléřů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.