Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekordman přetížil dodávku o neskutečných 108 procent, vážila o 3801 kilogramů více, než by mohla

Dodávku přetíženou nákladem o neuvěřitelných 108 procent, odhalili plzeňští celníci na dálnici D5 při kontrolní akci s názvem Libra. Ta byla zaměřená na nízkorychlostní kontrolní vážení vozidel. Celníci kontrolovali nákladní vozidla, ale i dodávky s hmotností do 3,5 tuny.

„V jednom případě se na dálnici D5 setkali celníci s naprosto kuriózním případem, kdy u dodávky s povolenou celkovou hmotností 3500 kg zjistili skutečnou váhu 7301 kg. Automobil byl tedy přetížen o 3801 kg, což je o 108,6 procent. Jednalo se o vozidlo tuzemského provozovatele,“ informovala Marcela Kašparová, mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj.

Celníci využili zákonného oprávnění odstavit vozidlo a zakázat řidiči jízdu, a to do doby, než dojde k přeložení nákladu. „Za porušení zákona o pozemních komunikacích zaplatil řidič pokutu ve výši 13 000 Kč. Případ bude dále předán na Obec s rozšířenou působností, která s provozovatelem vozidla zahájí správní řízení,“ dodala mluvčí. Při předchozí kontrolní akci, která se uskutečnila v květnu, odhalili celníci v Rokycanech nákladní automobil přetížený o 812 kilogramů. Povolenou okamžitou hmotnost měl 3500 kilogramů.

Zrezivělý náklaďák byl přetížený o 812 kilogramů a vypadal, že se přelomí, majiteli hrozí pokuta v řádech statisíců

Už od prvního pohledu se dopravním policistům nezamlouval silně zrezivělý nákladní automobil, který se doslova prohýbal pod tíhou svého nákladu a hrozilo, že se přelomí vejpůl. Když podezřelé vozidlo nechali převážit, vyšlo najevo, že je přetížené...

Kontrolní akce s názvem Libra byla určena pro mobilní hlídky celníků v terénu. Kontroly se zaměřily na nízkorychlostní kontrolní vážení s podezřením na přetížení nákladních a dodávkových vozidel. Takto přetížená vozidla totiž nejen ničí pozemní komunikace, ale i brzdná dráha v případě nouzového brždění se razantně prodlužuje, čímž dochází k ohrožení ostatních účastníků silničního provozu. Kontroly probíhaly převážně na dálnicích.

„Do akce se zapojilo deset celních úřadů, kontrolou prošlo celkem 163 zájmových vozidel. Mobilní hlídky zjistily 46 případů přetížených vozidel. Za to padly pokuty v celkové výši 150 000 Kč a vybraly se kauce ve výši 104 000 Kč. Hlídky narazily mezi kontrolovanými i na několik dlužníků, od kterých vybraly 20 500 Kč," dodal Ivana Kurková zástupce tiskové mluvčí Generálního ředitelství cel. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní úřad pro Plzeňský kraj

Štítky vážení vozidel, kontrolní vážení, přetížená dodávka, pokuta, rekordní přetížení, dálnice, Plzeňský kraj, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordman přetížil dodávku o neskutečných 108 procent, vážila o 3801 kilogramů více, než by mohla  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.