Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obyvatelé Nové Valchy a Lhoty se konečně dočkají, Plzeň tam zavede od září novou autobusovou linku

Zavedení nové autobusové linky městské hromadné dopravy č. 42 z městské části Bory do desátého městského obvodu Lhota schválili radní Plzně. Hlavním smyslem nové linky je zajištění obsluhy lokality Nová Valcha. Současně schválila prodloužení linky č. 26 na území Lhoty do Medové ulice.

Město Plzeň a jeho dopravní podniky tak reagují na výrazný nárůst počtu obyvatel v lokalitách Nová Valcha a Lhota v posledních letech a potřebu zajištění dopravní obslužnosti těchto plzeňských částí. Provoz linky 42 bude zahájen od 1. září 2022. Prodloužení do Medové ulice se vztahuje k vybudování zastávky, kterou zajišťuje soukromý investor. Zde se zahájení provozu předpokládá v zimě 2022.

„Potřeba zavedení dopravní obsluhy do místní části Nová Valcha souvisí s výstavbou převážně bytových domů v ulicích K Sokolu a K Zelené louce i s žádostí zaměstnanců místního skladového areálu. Docházková vzdálenost v těchto lokalitách je 500 až 700 metrů, což je již na hraně doporučovaného standardu pro oblasti s trvalým bydlením,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

Obyvatelé zmíněné lokality žádají o zajištění spojů MHD zejména kvůli dopravě dětí do školy. „Proto bude od září zavedena nová linka č. 42 obsluhující trasu zastávek Bory – U Darebáka – Chaty – Nádraží Valcha – U Prodejny – Špačková – Lašitov – Pod Dubovkou – náves Lhota, přičemž vybrané školní spoje pojedou až do zastávky U Luny,“ vysvětlil náměstek Vozobule. Dodal, že se bude pro zastávku Špačková využívat již vybudované nástupiště v ulici K Zelené louce na Nové Valše.

„Základní interval spojů linky č. 42 bude 30 až 60 minut v přepravních špičkách v pracovních dnech. Předběžně se počítá s dobou provozu od 4:30 do 8 hodin, odpoledne od 13:30 do 17:30 hodin. Linka bude zatím v provozu pouze ráno a odpoledne během pracovních dnů,“ informovala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

U autobusové linky č. 26, která v současné době obsluhuje Valchu, Lhotu a zajíždí do Nové Vsi, dojde k optimalizaci počtu spojů obsluhujících zastávky Severní a Valcha ráno a odpoledne v pracovní dny. „Po dokončení zastávky v Medové ulici bude trasa této linky prodloužena do obratiště v ulici Medová. Současná zastávka Lhota na návsi se přejmenuje na Náves Lhota. Dokončení výstavby nové zastávky a obratiště MHD v Medové ulici předpokládáme ke konci letošního roku, do té doby budou spoje končit ve stávajícím obratišti na návsi ve Lhotě,“ dodal Michal Vozobule.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMDP

Štítky autobusy, Nová Valcha, nová autobusová linka, prodloužení linky, Lhota, Plzeň, městská hromadná doprava, Michal Vozobule, pracovní den, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Nové Valchy a Lhoty se konečně dočkají, Plzeň tam zavede od září novou autobusovou linku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.