Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Střetů se zvěří dramaticky přibývá, policisté už řešili přes 60 nehod, nejčastěji jde o sražené srnky

Během tří dnů řešili dopravní policisté čtyři případy, kdy došlo k nehodě kvůli přebíhající srně. Žádný z řidičů neutrpěl zranění, celkové škody na vozidlech se však vyšplhaly na 75 tisíc korun. Od počátku roku evidují policisté v Plzeňském kraji už 63 podobných událostí.

K jedné z nehod došlo po čtvrté hodině ráno na silnici od Rokycan směrem na Šťáhlavy. „Devětapadesátiletému řidiči osobního vozidla tovární značky Citroen Berlingo zde vběhl náhle z pravé strany do jízdní dráhy srnec. Řidič nemohl včas zareagovat a nedokázal střetu zabránit. Uhynulé zvíře bylo na místě dopravní nehody nalezeno a předáno hospodáři lesů. Škoda na vozidle Citroen byla vyčíslena na 40 tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Velmi podobnou nehodu zažil i čtyřiatřicetiletý řidič. U Oseka na Rokycansku mu z pravé strany vběhla přímo před auto srna. Zvíře po nárazu uteklo a zůstala po něm na vozidle jen srst. Škodu v tomto případě policisté vyčíslili na 10 tisíc korun. Střetu se zvířetem nestihla zabránit ani žena u Kladrub. I v tomto případě se jedná o škodu na vozidle ve výši 10 tisíc korun. Jedna z posledních evidovaných nehod se odehrála po šesté hodině ráno mezi Dobřívem a Strašicemi. Zvíře po nárazu uhynulo.

Většina zvířat sražených autem nemá šanci přežít způsobená těžká zranění

Na silnicích přibývá v těchto dnech případů sražené zvěře. Sklizená, na krátko střižená pole, nedostatek přirozeného úkrytu, mlhy a snížená viditelnost spolu s migrací zvěře a pohybem lidí v přírodě si vybírá svou každoroční daň. Motoristé by...

„Je nutné zmínit, že při srážce se zvěří vzniká škoda jejímu majiteli, kterým je většinou místní myslivecké sdružení. Proto zde platí povinnost oznámit dopravní nehodu policii. A to i v případě, že zvěř z místa utekla. Upozorňujeme řidiče, kteří by si usmrcené zvíře chtěli ponechat, že jejich jednání bude kvalifikováno jako trestný čin krádež či pytláctví, za který hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ upozorňuje mluvčí.

Jak se správně zachovat? 

Zaručený návod, jak se při setkání se zvířetem na silnici zachovat, neexistuje. Každá situace je jiná, ale připomeňme si několik obecných zásad, které ji mohou pomoci zvládnout.

Pokud řidič jede místem, kde se zvěř dá předpokládat, tedy kolem lesů nebo polí, je dobré, aby zpomalil. Silnice možná láká k rychlejší vyjížďce, ale jen přiměřená rychlost může střetu zabránit. Ke střetům nejčastěji dochází časně zrána či za setmění. Zvěř v blízkosti silnice nejčastěji signalizují její světélkující oči. V takovém případě je nutno ztlumit dálková světla, která zvěř oslepují, okamžitě snížit rychlost a připravit se na případné brzdění. Pokud zvíře neuteče, je možné zkusit ho vyplašit zatroubením.

Jestliže uvidíte přes cestu přebíhat jednu srnku, mějte se na pozoru a raději hodně zpomalte nebo zastavte. Zbytek stáda je s největší pravděpodobností poblíž. Berte také vážně dopravní značení kolem silnic, které na pohyb zvěře upozorní. Když zvíře vběhne na silnici na poslední chvíli, je několik možností, jak zareagovat. Hlavní je zachovat chladnou hlavu. Upozorňujeme, že ve chvíli, kdy je střet nevyhnutelný, není dobré se zvířeti vyhýbat. Vozidlo se může dostat do smyku, stát neovladatelným a nabourat třeba do stromu. Taková nehoda pak může mít mnohem vážnější následky než sražení srny nebo divokého prasete.

„Doporučení odborníků zní jasně, brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz. Je to velmi náročné na psychiku, ale nezapomínejte, že auta jsou na takový náraz dobře konstruována. Deformační zóny vpředu pohltí velkou část energie nárazu. Jakýkoliv jiný manévr, hlavně pak zbrklá reakce a pokus o vyhnutí se, nemusí skončit dobře,“ varuje mluvčí policie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky střety se zvěří, nehoda, sražená zvěř, Rokycansko, havárie, silnice, Plzeňský kraj, Citroën, Citroën Berlingo, Rokycany, Šťáhlavy, okres Rokycany, Osek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

A nyní se přemnožená srnčí zvěř konečně dočkala účinné ochrany před zemědělskými stroji kdy jsou louky a pole před sečením nebo sklizní propátrány drony. Sice budou srnčata zachráněna ale nebude to mít za následek ještě větší počet střetů zvířat s auty na silnicích? Není třeba začít účinněji chránit i silnice před zvěří a na nich majetek a životy lidí? Chci je upozornit, že mám přírodu a zvěř rád, není nic krásnějšího než probudit se na louce a zjistit, že vás probudil studený zvířecí čumák nebo motýl na tváři.

Úterý, 7. června 2022, 06:53Odpovědět

Střetů se zvěří dramaticky přibývá, policisté už řešili přes 60 nehod, nejčastěji jde o sražené srnky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.