Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městské dopravní podniky přepravily loni přes 102 milionu cestujících

Méně cestujících i naježděných kilometrů. Takové je bilance Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) za rok 2021. Celkem autobusy, tramvaje a trolejbusy přepravily 102,121 milionu lidí a ujely více než 14,8 milionu kilometrů. O rok dříve využilo veřejnou dopravu o 15 procent cestujících víc. Spoje najezdily také více kilometrů, konkrétně 15,3 milionu. Za poslední dva roky ale počet cestujících klesá především kvůli koronaviru.

„Tržby z jízdného za rok 2021 dosáhly výše 265,4 milionu korun a meziročně vzrostly o 2,3 procenta," uvedla Lenka Kováříková z marketingového oddělení PMDP. Cena nepřestupní papírové jízdenky se od ledna 2021 meziročně nezměnila a zůstává na 20 korunách. Celoroční plnocenné předplatné, které podniku zajišťuje největší podíl výnosů z tarifu, zdražilo o 114 korun na 4120 korun a měsíční o 14 korun na 502 Kč.

Rozšíření vozového parku i modernizace vozovny

Podnik loni nakoupil šest trolejbusů, čtyři autobusy a dvě tramvaje za 167 milionů. V roce 2020 podnik nakoupil vozidla za 230 milionů korun, konkrétně pět tramvají, pět trolejbusů a midibus pro obsluhu nové linky 39 na Výsluní. V roce 2019 investovala městská dopravní firma do nového vozového parku 611 milionů korun.

PMDP loni pokračovaly v modernizaci tramvajové vozovny za 1,7 miliardy korun, kterou podpoří EU 720 miliony. Stavba, která začala v listopadu 2020, má být hotová koncem letošního roku. „Díky ní vyřešíme problém nedostatečné kapacity a špatný stav budov. Kromě nesrovnatelně vyšší kvality technického vybavení poskytne nové zázemí pro zaměstnance a bude mnohem lépe a citlivěji řešeno její sousedství v těsné blízkosti obytné zóny,“ shrnul generální ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Omezení MHD teď nechystá plzeňský dopravní podnik, počty řidičů mohou rozšířit i zaměstnanci z kanceláří

Na rozdíl od některých jiných měst v republice nemusely zatím Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) kvůli koronavirové pandemii omezit městskou hromadnou dopravu. Firma má připravený krizový scénář, jehož první krokem by bylo využití...

Podnik loni nemusel kvůli covidu propouštět, k 31. prosinci měl 891 zaměstnanců, stejně jako o rok dřív. Z nich je téměř 600 řidičů. Podle kolektivní smlouvy se pracovníkům loni zvýšily meziročně mzdy o čtyři procenta. PMDP letos zatím na rozdíl od některých jiných měst v ČR nemusely kvůli pandemii omezovat MHD, v karanténě nebo izolaci je minimum řidičů. Pokud by se situace zhoršila, omezily by vytipované spoje, v případě extrémního zhoršení by přešly na prázdninový provoz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Škoda Transportation

Štítky doprava, PMDP, veřejná doprava, mhd, 2021, Plzeň, opatření jízdné, vozovna, Plzeňské městské dopravní podniky, Evropská unie, Jiří Ptáček, Česko, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské dopravní podniky přepravily loni přes 102 milionu cestujících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.