Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Správa železnic dokončila rekonstrukci stanice Pačejov, vyšla na 1,3 miliardy

Správa železnic dokončila rekonstrukci stanice Pačejov na Klatovsku za 1,3 miliardy korun. Dvouapůlletou stavbu, která zahrnovala hlavně optimalizaci 4,6 kilometru trati i přestavbu stanice včetně zastávky Kovčín, završila oprava výpravní budovy za 37 milionů Kč. Projekt má zlepšit propustnost trati, bezpečnost i kulturu cestování.

Rychlíky z Plzně do Českých Budějovic teď mohou stanicí projíždět rychlostí až 100 kilometrů v hodině, před stavbou tam musely zpomalovat až na 65 km/h. „To přineslo zkrácení jízdních dob vlaků na důležité spojnici. Kromě stanice Pačejov se renovovaly části navazujících dvoukolejných úseků do Horažďovic předměstí a do Nepomuku," řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Modernizaci spolufinancuje evropský operační program Doprava.

„Trať na Nepomuk a Horažďovice je jedna z nejfrekventovanějších. Daří se nám tam navyšovat cestující také tím, že jim usnadňujeme přestupy. V Nepomuku a Blovicích jsme vedle nádraží nechali postavit terminál pro přestup z autobusu s dostatkem parkovacích míst,"  shrnul náměstek plzeňské hejtmanky Pavel Čížek (STAN). Terminál má vzniknout už letos i v Pačejově.

Zastřešení schodů a chodníků do podchodu je protažené, čímž vznikly přístřešky pro cestující

V modernizovaném úseku nechala Správa železnic opravit trakční vedení, čtyři mosty a postavila opěrnou zeď. Nevyhovující úrovňová nástupiště naradila novými s výškou zhruba půl metru nad kolejí, díky čemuž mohou cestující rovnou z nástupiště vejít do nízkopodlažního vlaku. K nástupišti chodí cestující novým podchodem, který vyzdobily děti z místní školy.

Opravy se dočkala i výpravní budova

Objekt má novou střechu, okna, dveře, opravenou a zateplenou fasádu. Renovací prošel také interiér, kde Správa železnic opravila tři byty, čekárnu i toalety. „Cestujícím se zkvalitnilo a hlavně zrychlilo cestování. Doufám, že bude víc lidí cestovat vlakem a uvolní se silnice. Stejnou stavbu už provedla Správa železnic v Horažďovicích a Strakonicích a připravuje se rozšíření na dvojkolejnou trať z Nepomuku do Plzně," uvedl starosta Pačejova Jan Vavřička (Za rozvoj obce a regionu). Obnovu výpravní budovy se podle něj podařilo dohodnout s investorem nad plán.

Správa železnic loni zrenovovala 73 nádražních budov za více než dvě miliardy korun. V Plzeňském kraji ještě v Žihli, Sušici, Kolinci, Nýrsku, Blovicích a Horažďovicích. Právě dnes se naplno rozběhla rekonstrukce budovy hlavního nádraží v Plzni, která na 13 měsíců uzavřela spodní halu.

V Pačejově staví jen osobní a spěšné vlaky. Díky tomu, že v roce 2018 nasadily České dráhy na trať nové soupravy Regiopanter, začali obyvatelé podle starosty vlak více využívat. Trať z Plzně do Českých Budějovic byla postavena před 155 lety a Pačejov je jejím nejvyšším místem. „Všechno z Plzně k nám jede do vršku a do Budějovic zas z kopce," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky Správa železnic, rekonstrukce, Pačejov, doprava, vlak, investice, Správa železniční dopravní cesty, Plzeň, Horažďovice, Nepomuk, České Budějovice, okres Klatovy, Kovčín, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic dokončila rekonstrukci stanice Pačejov, vyšla na 1,3 miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.