Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná platit nový jízdní řád na železnici. Vlaky v Plzeňském kraji vlaky ujedou příští rok více kilometrů

Nový jízdní řád na železnici začne platit od neděle 12. prosince. Oproti stávajícímu jízdnímu řádu ujedou vlaky v Plzeňském kraji o 8,5 procenta víc kilometrů než letos. Konkrétně se jedná o 5,96 milionu kilometrů. Na letošní rok objednal Plzeňský kraj u Českých drah (ČD) meziročně o dvě procenta kilometrů méně. Na druhou stranu o nárůst objemu dopravy se postarají zejména nové vlaky na regionální lince P2 Klatovy - Plzeň - Beroun. Na ní začne postupně jezdit 11 nových souprav RegioPanter.

„Půjde o dvouvozové soupravy s kapacitou 140 míst k sezení. Oproti předchozím generacím souprav z rodiny Panterů budou tyto nové jednotky vybavené nejmodernějším vlakovým zabezpečovačem, optimalizovanými podvozky či upravenou elektrickou výzbrojí. Jednotky nabídnou Wi-Fi připojení k internetu a interiér bude vhodný k přepravě handicapovaných cestujících,“ říká Vladimír Kostelný, obchodní manažer Oblastního centra obchodu Západ Českých drah. Čtyři stejné soupravy zajišťují také linku spěšných vlaků z Plzně přes Cheb do Karlových Varů, jejíž provoz byl zahájen v polovině letošního roku.

Jízdní řád v Plzeňském kraji se připravuje ve spolupráci s organizátorem a koordinátorem veřejné dopravy, společností POVED. Nový grafikon na území Plzeňského kraje zahrnuje celkem 542 vlaků, z toho v pracovní dny pojede 486 vlaků, o sobotách a nedělích 342 vlaků. Průměrně bude vypravováno 445 vlaků denně. S platností od 12. prosince 2021 budou ČD ve svém e-shopu a aplikaci Můj vlak nově odbavovat zákazníky v rámci Plzeňského kraje jízdenkami podle tarifu IDPK.

„Rozsah základní dopravní obslužnosti na drahách i linkových autobusech bude větší než letos. Jdeme nahoru - kilometrově, ale i samozřejmě finančně," uvedl šéf krajského odboru dopravy Dušan Pakandl. Se zdražením jízdného, které je příjmem kraje, se ani u vlaků, ani u autobusů nepočítá.

Vedle nových souprav na lince P2 a do Karlových Varů budou dalšími novinkami na železnici v kraji dvě vozidla RS1 RegioSpider nasazovaná od začátku příštího roku převážně v úseku Plzeň - Žihle a dále od dubna 2022 nová zastávka Plzeň-Slovany na trati Strakonice - Horažďovice - Plzeň, kde budou zastavovat všechny osobní i spěšné vlaky. „Po jejím otevření přestanou zastavovat ve stanici Plzeň-Koterov," řekl Kostelný.

Podle něj nastanou od nového grafikonu pouze minimální změny v časech odjezdů a příjezdů. Například na trasách Plzeň - Žatec, Plzeň - Radnice a Plzeň - Bezdružice a Plzeň - Horažďovice půjde o minutové odchylky. Na trati Plzeň - Klatovy pojedou některé vlaky v upravených trasách. Sezonní spěšné spoje Plzeň - Klatovy - Železná Ruda budou nově jezdit o sobotách, nedělích a svátcích po celý rok, v zimní a letní sezoně také v pracovní dny.

„Na trati Domažlice - Planá nebude obsluhována zastávka Tachov-Bíletín, vlaky jí budou projíždět, ze Svojšína do Boru neobjednal kraj žádný vlak. "Na tratích Plzeň - Domažlice - Domažlice město, Nýřany - Heřmanova Huť, Staňkov - Poběžovice a Nepomuk – Blatná bude zachován stávající dopravní koncept," doplnil mluvčí ČD Lukáš Kubát.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky železnice, jízdní řád, vlaky, železniční doprava, RegioPanter, Plzeňský kraj, Plzeň, České dráhy, Klatovy, Beroun, Domažlice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná platit nový jízdní řád na železnici. Vlaky v Plzeňském kraji vlaky ujedou příští rok více kilometrů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.