Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvě zastávky zdobí zelené střechy, pomohou zadržet vodu a snížit teplotu

Hned dvě zastávky hromadné dopravy v Plzni zezelenaly. Cestující na ně narazí mezi kruhovými objezdy u Velkého boleveckého rybníka ve stanicích Nádraží Bílá Hora. Na tomto místě vznikly v rámci výstavby východního okruhu, který odvedl dopravu mimo oblíbenou rekreační oblast. Střechy s travnatým kobercem jsou čím dál populárnější a počítá se s nimi i v několika dalších projektech.

Zelené střechy zastávek tvoří rohože obsahující vrstvu substrátu s hustým travnatým kobercem. Ten se navíc pěstuje v Česku, a tak je jistota, že se se zdejším klimatem dobře vyrovná. Koberec má vysokou regenerační schopnost a lze ho použít pro veřejnou zeleň, soukromé zahrady, vegetační střechy i zátěžové plochy. Zelené prvky pomáhají ve městech snižovat teplotu a zároveň zadržují dešťovou vodu.

V Plzni mohou lidé narazit na více objektů, které tyto zelené plochy využívají. Příkladem může být například Paluba Hamburk u hlavního vlakového nádraží, kde byly rohože použité na střechách kontejnerů.

Paluba Hamburk, pohled z vyhlídkové věže, foto: Zuzana Duzbabová

Jednou z největších zelených střech v Česku má být plocha na nové tramvajové vozovně na Slovanech. Podle projektu se bude jednat o úctyhodnou plochu 16 tisíc metrů čtverečních. Rozchodníkový koberec zde bude sloužit i jako zásobárna dešťové vody. Podle náměstka primátora Michala Vozobule, do jehož gesce spadá doprava a životní prostředí, se město rozhodlo reagovat na změny klimatu a na potřebu zadržovat dešťovou vodu. Další zelené střechy tak přibydou na parkovacích domech u bazénu nebo ve Skupově ulici na Borech.

Vizualizace nové vozovny na Slovanech, zdroj: METROPROJEKT

Zelené pruhy s rozchodníky se používají i pro tramvajové pásy a v Plzni se objeví na právě rekonstruované trati linky č. 1 na Plaské ulici. V kolejišti budou suchomilné rozchodníky vysázeny na jaře 2022, zlepší nejen vzhled celé komunikace, ale také sníží hluk a prašnost od tramvajové dopravy.

S podobnou zelenou střechou ve městě se počítá během revitalizace konečné tramvaje linky č. 4 na Borech, kde vznikne jakási vstupní brána do Borského parku. S přípravou tohoto projektu se začne v příštím roce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Diana Matějčková

Štítky doprava, zastávky, Plzeň, mhd, zelené střechy, klima, zelená střecha, koberec, Bílá Hora, Velký Bolevecký rybník, Česko, Hamburk, Michal Vozobule, Plzeň 2-Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě zastávky zdobí zelené střechy, pomohou zadržet vodu a snížit teplotu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.