Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radnice chce v rámci Milostivého léta oslovit 1800 dlužníků, akci vítají i dopravní podniky

Nový zákon označovaný jako Milostivé léto přináší lidem v exekuci možnost zbavit se dluhů u veřejnoprávních institucí, tedy kromě úřadů například i vůči dopravnímu podniku, energetikům, vodárně, knihovně, městské policii a podobně. Pomoci jim chce také plzeňská radnice, která osloví všech svých zhruba 1800 dlužníků a v dopise jim poradí, jak mají postupovat. Pokud dotyčný zaplatí dluh spolu s poplatkem exekutorovi ve výši 908 korun mezi 28. říjnem 2021 a 28. lednem 2022, dostane šanci znovu začít normální život.

Principy Milostivého léta: 
Zaplatí-li povinný mezi 28. 10. 2021 a 28. 1. 2022 z
pohledávky, kde je oprávněným veřejnoprávní subjekt
a dluh je vymáhán soudním exekutorem, jistinu dluhu
a 908 Kč (poplatek + DPH), odpustí se mu zbytek dluhu. Odpouštění příslušenství se týká pouze exekucí vymáhaných soudním exekutorem. Na daňové
a správní exekuce se Milostivé léto nevztahuje! Dlužník nesmí být v insolvenci.

Informační kampaň a pomoc dlužníkům spustí i Plzeňské městské dopravní podniky, v jejich případě se Milostivé léto týká přibližně 22 tisíc exekucí ve výši zhruba 49 milionů korun. Dluhy vůči městu se pohybují okolo 82 milionů korun.

„Například v oblasti bydlení evidujeme 594 dlužníků s částkou 67 milionů korun, jde o dluhy vytvořené na nájemném postupně od roku 1990. Dále zhruba 750 dlužníků máme v souvislosti s přenesenou působností, kdy vymáháme městskou policií udělené pokuty za jízdu na červenou, rychlou jízdu a podobně, tam je částka kolem 10 milionů korun. Dále asi 450 dlužníků dluží kolem pěti milionů korun za poplatky za psa, platby městskému ústavu sociálních služeb, knihovně, správě hřbitovů, správě veřejného statku za odtahy aut a podobně,“ vysvětlil radní David Šlouf (ODS).

Kromě radnice se zapojily i neziskové organizace, které se snaží mezi dlužníky dostat všechny potřebné informace. Například Člověk v tísni i Tady a teď už spustily informační kampaně a otevřeli poradny. „Nový zákon vnímáme jako šanci na restart, jako neuvěřitelnou příležitost pro osoby v exekuci a chceme, aby věděly, že takovou možnost mají. Chceme být v tomto proaktivní,“ dodal David Šlouf.

Akci vítají i dopravní podniky

Dopravní podniky jenom v loňském roce udělily v celé republice v součtu více než 365 tisíc pokut, každý den v roce tedy přistihli revizoři jednotlivých dopravců průměrně tisíc lidí bez platného jízdního dokladu. Cestující při jízdě na černo způsobili jen v roce 2020 dopravním podnikům odhadovanou ztrátu v hodnotě 325 milionů korun.

 „Většina z nich pokutu uhradí na místě nebo ji zaplatí do několika dnů. Někteří bohužel své „černé jízdy“ z různých důvodů nevyřeší a po několik letech se z několikatisícové pohledávky u dopravního podniku mohou stát desetitisícové dluhy, které nabobtnají o různé další poplatky, úroky a odměny exekutorovi,“ vysvětlil předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Plzeňské dopravní podniky už připravují kampaň a lidé se mohou přijít doptat také na pobočky. „Tam budou schopni je nasměrovat a poradit, také propojit s neziskovými organizacemi, které dlužníkům pomohou projít procesem oddlužení. Cílem je, aby co nejvíce dlužníků využilo Milostivé léto,“ uvedl Michal Vozobule (TOP09). U PMDP se jedná o zhruba 22 tisíc exekucí v základní výši 49 milionů korun.

Člověk v tísni má otevřenou poradnu každé úterý od 9 do 17 hodin na adrese Mikulášské náměstí 17. Lidé mohou také zajít do poradny, kterou otevřela Společnost Tady a Teď na adrese svého sídla v sadech Pětatřicátníků 27, a to každou středu od 9 do 11 hodin, kromě toho mohou lidé také volat na číslo 775 725 420.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky dluhy, exekuce, dlužníci, oddlužení, Milostivé léto, penále, PMDP, dlužník, dopravní společnost, léto, Člověk v tísni, Tomáš Pelikán, Michal Vozobule, Plzeňské městské dopravní podniky, ODS, TOP 09, Sdružení dopravních podniků ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice chce v rámci Milostivého léta oslovit 1800 dlužníků, akci vítají i dopravní podniky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.