Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na zkušební jízdu do ulic Plzně vyjede první elektrobus pro pražský dopravní podnik

První ze série 14 bateriových elektrobusů Škoda 36BB E’CITY vyrazí zítra na svou první testovací jízdu. Lidé ho budou potkávat na trase z Borských Polí, přes náměstí Milady Horákové do Černic, odkud se přes přivaděč na Přeštice bude vracet zpět. Zatím bude vůz v barvách pražských dopravních podniků brázdit silnice bez cestujících.

Hlavním cílem zkušebních jízd je ověření jízdních vlastností nového vozu. Řidiči otestují správné nastavení pohonu, brzd, dobíjení nebo dojezdovou vzdálenost. Kromě toho budou chtít technici ověřovat funkce topení, klimatizaci nebo ovládací software. Zkušební jízdy by také měly odhalit případné vibrace nebo nežádoucí hluk. Výrobce, kterým je Škoda Transportation, plánuje nový elektrobus pro Prahu testovat v průběhu letošního října.

„Moderní doprava ve městech si žádá moderní a ekologická řešení. Náš nový elektrobus splňuje tyto parametry a má unikátní řešení dobíjení. Během dne, kdy je v provozu, se totiž nabíjí pomocí pantografu přímo ze stávající infrastruktury pro tramvajové či do budoucna plánované trolejbusové vedení. V noci se pak v garáži dobije jeho baterie na maximum. Je tak vhodný právě do měst, která toto vedení již mají a Praze tak vhodně doplní aktuální flotilu vozidel,“ vysvětluje Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation.

Odborná veřejnost i fanoušci hromadné dopravy se budou moci s novými autobusy seznámit v rámci letošního veletrhu autobusů a hromadné dopravy CZECHBUS 2021, který se bude konat na výstavišti v Praze – Letňanech.

„Pevně věříme, že první cestující v Praze budeme moci novým elektrobusem svézt ještě před letošními Vánoci a zbylých 13 vozidel si převezmeme do konce ledna 2022. V mezičase se na ně intenzivně připravujeme a stavíme pro ně nabíjecí infrastrukturu v garážích Vršovice a na konečných zastávkách Strašnická a Želivského,“ doplňuje Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Škoda Transportation

Štítky doprava, elektro, autobus, Plzeň, Praha, Škoda Transportation, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Milada Horáková, Přeštice, Petr Witowski, Petr Brzezina, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zkušební jízdu do ulic Plzně vyjede první elektrobus pro pražský dopravní podnik  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.