Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová cyklostezka propojí centrum města s rekreační oblastí Boleveckých rybníků

Oblíbená trasa plzeňských cyklistů se dočká vylepšení. Od vyústění Luční ulice ke kruhovému objezdu v křížení ulic Jateční, Na Roudné a Na Sudech vznikne nový úsek obousměrné cyklostezky, který pomůže propojit Lochotín a Velký bolevecký rybník s centrem Plzně. Milovníci kol se tak dočkají pohodlnější a bezpečnější trasy.

V ulici Na Roudné, kterou často využívají cyklisté pro cestu z Lochotína, Doubravky, Bílé Hory i z oblasti Boleveckých rybníků, se začíná se stavbou cyklostezky. „Stávající cyklistické propojení centra města s rekreační oblastí bolevecké rybniční soustavy a Lochotínem chceme vylepšit. Právě úsek podél ulice Na Roudné, kudy často jezdí i rodiny s dětmi, patří k těm nejméně bezpečným, proto tam vybudujeme novou stezku pro pěší a cyklisty. Vyjde nás na necelých deset milionů korun,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS)

„Minulý týden jsme otevřeli stezku kolem ulice Na Sudech, loni byla dokončena stezka od soutoku Mže s Úslavou až k cestě v Luční ulici. Poté by měli vlastníci pozemků pod navazující cestou vyspravit její povrch, čímž se cyklistické spojení z centra do této části města výrazně zlepší,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

Nový úsek zahrnuje 325 metrů stezky pro pěší i cyklisty a naváže na již  hotovou stezku u nového kruhového objezdu Na Roudné. „Stezka podél ulice Na Roudné bude obousměrná, minimálně dva metry široká, v některých úsecích až 2,75 metru. V části své délky bude oddělená od komunikace svodidly, v místě svahu nad řekou pak bude 130 centimetrů vysoké kovové zábradlí,“ řekl vedoucí Úseku veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl.

Komunikace v místech plánované stezky vede podél koryta řeky, kde voda při povodních v roce 2002 poškodila břeh. Proto bude třeba pro stavbu stezky do levého břehu řeky Berounky zapustit asi dva metry vysoké drátěné koše s kamením. Vyskládané kameny v drátěných koších mají vytvářet dojem kamenné zdi. Stezka bude mít asfaltobetonový povrch. Součástí stavby je i nové veřejné osvětlení s LED lampami.

Během výstavby musí řidiči počítat s omezením. Na zhruba 300 metrů dlouhém úseku ulice Na Roudné bude provoz vedený jedním jízdním pruhem. Dopravu budou řídit semafory. Omezená je také rychlost na 30 kilometrů v hodině. Nová část cyklostezky vyjde na 9,6 milionu korun včetně DPH. Termín dokončení je naplánován na 5. ledna 2022. Pokud nebude přát počasí, posune se termín na jaro příštího roku.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky cyklostezka, cyklisté, omezení, doprava, Plzeň, Bolevecké rybníky, Doubravka, Lochotín, Roudné, cyklista, Velký Bolevecký rybník, Martin Baxa, ODS, Ered Nimrais

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová cyklostezka propojí centrum města s rekreační oblastí Boleveckých rybníků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.