Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nastal "Den D," na střední část Americké třídy od dneška nesmí automobily

Někdo má radost, jiní lidé, už teď nadávají. Každopádně dnešním dnem končí jedna éra dopravy v Plzni. Prostřední část Americké třídy už bude sloužit jen chodcům, cyklistům a MHD. Město uzavřelo ulici natrvalo pro individuální automobilovou dopravu. Konkrétně už motoristé nezajedou do úseku od Škroupovy ulice po Resslovu ulici a v opačném směru od Goethovy ulice po ulici V Šipce. Stalo se tak po 18 letech od prvních návrhů.

Do uzavřených částí Americké třídy bude povolen vjezd pouze vozům MHD, cyklistům, taxi, vozidlům IZS, zásobování a dopravní obsluze. Cílem opatření, které v únoru letošního roku schválilo zastupitelstvo města, je dopravně zklidnit tuto významnou městskou obchodní třídu, zlepšit podmínky pro pěší, cyklisty i pro MHD. Změna umožní zkvalitnit veřejný prostor a vysázet stromy.

Na Americké trpěli ve špičce řidič MHD, kteří tam na 500 metrech nabírali až 16 minut zpoždění a doprava se tam pohybovala rychlostí 2,5 km/h. „Americká si to zaslouží. Lokalitě se uleví a my díky tomu začneme s její proměnou na hlavní městskou obchodní třídu. Zklidnění nám umožní rozšířit chodníky, vysadit nové stromy a doplnit okrasnou zeleň,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Vozobule (TOP09).

Teprve čas ale ukáže, zda se uzavřením Americké naplní očekávání současného vedení města. Tím má být zkvalitnění veřejného prostoru, zvýšení společenského významu a následné přilákání více chodců, kteří jsou zdrojem zisků místních provozoven. Odpůrci uzavření Americké se naopak obávají toho, že mnohé obchody přijdou o zákazníky. „Řada řidičů jezdila teď po Americké třídě jen proto, že tam jet může,“ upozornil už dříve náměstek pro dopravu. Stejně tak zdůraznil, že jen malý podíl tržeb maloobchodníků na Americké třídě bude závislý na individuální automobilové dopravě.

Řidiči by měli od dnešního dne začít využívat silniční komplex mostu Milénia, U Trati a Borské ulice. Co se týká Americké, ta zůstane motoristům přístupná pouze ve směru od Klatovské do Škroupovy a Jungmannovy ulice. Ve směru od Wilsonova mostu bude možné pokračovat do Prokopovy ulice. „Dopravní modely ukazují, že změna organizace dopravy motoristům žádné velké potíže nepřinese, ulice U Trati i kolem Rychtářky mají dostatečnou kapacitu. Vnitřnímu městskému okruhu navíc brzy odlehčí nové kilometry západního a východního okruhu,“ doplnil Michal Vozobule.

Zklidnění Americké prosadila současná koalice

Zklidnění Americké má jako jednu z priorit současná koalice, kromě toho jde ale také o klíčové opatření obsažené v Plánu udržitelné mobility Plzně. Definitivně pak pro zklidnění hlasovalo letos v únoru 30 zastupitelů města napříč politickým spektrem, jeden byl proti a čtyři se zdrželi.

Proti zklidnění Americké třídy vystupovalo vedení centrálního městského obvodu, na jehož území komunikace leží. „Vnímáme potřebu průjezdu MHD i zklidnění ulice. Upozorňovali jsme na to, co nám na obvodu vadí. To je odvod té dopravy. Na jedné straně přerušíme tranzit a odvedeme dopravu na most Milénia. Kritická situace pak bude na Belánce. Budeme částečně jezdit po Klatovské. Ta je už dnes značně přetížená. K tomu omezení mělo dojít až tehdy, kdy se zklidní Klatovská. Pro dopravní podnik to bude super, ale my to vnímáme tak, že to spíše přinese více problémů, než kolik se jich vyřeší,“ zdůraznil starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CS Wikipedia

Štítky Americká třída, doprava, zklidnění, změny v dopravě, tranzitní automobilová doprava, MHD, zastupitelstvo, městská hromadná doprava, Plzeň, cyklista, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nastal "Den D," na střední část Americké třídy od dneška nesmí automobily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.