Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jednotnou jízdenku na železnici OneTicket využilo za půl roku více než půl milionu cestujících

Od prosince loňského roku je v prodeji jednotná jízdenka na železnici. Od té doby si ji pořídilo 505 tisíc lidí. Celkově se jedná o prodeje za téměř 50 milionů korun. Zájem o OneTicket vzrostl zejména s ohledem na letní prázdniny. OneTicket nově pokrývá více než 99 procent všech spojů v Česku.

„Jednotná jízdenka je ideálním parťákem na výletech. Řada lidí tráví letos dovolenou v Česku a díky OneTicket nemusí řešit kolony, parkování ani jiné starosti často spojené s automobilem. Zájem více než půl milionu cestujících a znatelný nárůst prodejů během prázdnin ukazuje, že řada lidí již její výhody využila. Pokud bude tento trend i nadále pokračovat, je to v letošním Evropském roce železnice jen dobře,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Ještě v polovině června byl počet prodaných kusů OneTicket 350 tisíc. Za měsíc prázdnin se prodalo takřka 160 tisíc jízdenek, přičemž průměrný prodej v ostatních měsících dosahoval pouze 50 tisíc.

OneTicket je dostupná nejen jako jednorázová jízdenka, ale také v traťové verzi pro pravidelné dojíždění nebo síťové pro neomezené cestování po určitou dobu. Cestující si mohou zvolit, zda chtějí jízdenku v papírové či elektronické formě a v případě potřeby si rovněž zakoupit i místenku na vybraný spoj. Místenek se za uplynulý měsíc prodalo přibližně 10 tisíc.  

OneTicket se ve spolupráci s agenturou CzechTourism také soustředí prostřednictvím serveru Kudyznudy.cz na zajímavá místa Česka, která jsou snadno dostupná vlakem. Krom toho také nabízí asistenční službu pro handicapované. V letošním roce pomoc při cestování po železnici využilo více než 220 lidí.

Systém jednotného tarifu, zjednodušeně OneTicket, umožňuje lidem cestovat po železnici s jednou jízdenkou bez ohledu na dopravce na zvolené trase. Cestující tedy snadno přestoupí mezi vlaky různých společností. „OneTicket není vázaná na konkrétní spoj, takže je ideálním prostředkem při cestách na výlety. Jsme rádi, že lidem můžeme nabídnout nejen místa, kam se podívat, ale i způsob, jak se tam jednoduše dostat,“ upozorňuje Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism.

OneTicket spustilo ve zkušebním období ministerstvo dopravy spolu se s.p. CENDIS v létě loňského roku. Od prosince pak vše funguje v plnohodnotném provozu. V červnu přibyla možnost pořizování místenek a od července se zapojují i komerční spoje, tedy ty vlaky, které neobjednává ani stát ani kraje. Tyto spoje jsou provozovány především na trasách Praha – Ostrava a Praha – Brno.

Ohodnoť článek

Foto České dráhy

Štítky železnice, One Ticket, jízdenka, jednotná jízdenka, vlakové spoje, komerční spoje, Česko, CzechTourism, Karel Havlíček, ANO 2011, Praha, Ministerstvo dopravy České republiky, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednotnou jízdenku na železnici OneTicket využilo za půl roku více než půl milionu cestujících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.