Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jako sankci za neodjeté spoje požaduje Plzeňský kraj šest milionů po společnosti Arriva

Velmi přísnou pokutu přesahující šest milionů korun požaduje Plzeňský kraj po autobusovém přepravci ze společnosti Arriva. Jde o sankci za desítky kilometrů, které spoje společnosti neodjely řádně loni v červnu a v červenci. Stalo se tak krátce poté, co Arriva převzala po ČSAD funkci hlavního autobusového přepravce v kraji. Jde o nejvyšší pokutu, kterou kraj za 20 let své existence veřejnému dopravci udělil. Firma se chce udělení sankce bránit soudní cestou.

Dotaz týkající se sankce pro Arrivu vzneslo na jednání krajského zastupitelstva opoziční hnutí ANO. Na fungování firmy, která bez oznámení odříkala řadu spojů a měla také velké problémy s vydáváním jízdenek, si před rokem stěžovali mnozí pasažéři. Problém bylo špatné nastavení softwarů v odbavovacích strojcích řidičů. Ze strojků pak vycházely různé ceny, různé nesmysly a mnozí řidiči neuměli strojky na jízdenky obsluhovat. Místo toho, aby na sebe nechali křičet od cestujících, raději zůstávali doma ve stavu nemocných. Firmě tak chyběli řidiči a rušila spoje.

„Faktem je, že před rokem došlo k tomu, že nebyly některé spoje odjety. Protože těch spojů bylo více, dali jsme Arrivě seznam a požadavek na uplatnění sankce. Bránili se delší dobu tím, myslím, že i oprávněně, že měli určitý počet řidičů v autoškolách těsně před vyjetím. Bohužel pandemie koronaviru autoškoly zavřela. Firma nemohla dokončit kvalifikaci řidičů, a tak jich měla v době startu dopravy pro kraj nedostatek, než je stáhla z jiných oblastí Čech,“ reagoval na dotaz krajský náměstek pro dopravu Pavel Čížek (ANO).

Arriva se se podle slov náměstka odvolávala na zásah vyšší moci. „Po prostudování všech smluv jsme nakonec její argumenty neuznali a sankci za neodjeté spoje jsme dali v plné výši. Společnost tvrdí, že sankce je neadekvátní. Je opravdu vysoká. Kraj platí firmě za odjetý kilometr 40 korun, pokuta za každý neodjetý kilometr je 1000 korun. Kraj ji uplatnil v plné výši,“ konstatoval náměstek Čížek.  

Pokutu by mohl kraj vymáhat dvěma způsoby. Tím první je, že kraj dopravci neposkytne zálohu na tento měsíc, nebo částku strhne ze zálohy. „Pravděpodobně ale půjdeme asi druhou cestou, tedy stržení dané částky z bankovní záruky. Postupovali jsme striktně podle smlouvy a nemůžeme jako veřejná správa dělat nic jiného. Smlouva na podobné případy jako je zavření autoškol vinou pandemie nemyslela,“ uvedl náměstek Čížek. Dodal, že Arriva nesouhlasí a ve sporu už ji zastupuje právní kancelář.

Aktuálně je ovšem kraj spokojený se službami společnosti Arriva, které poskytuje v oblasti krajské autobusové dopravy. „Dispečerský způsob jim funguje perfektně. Spoje jezdí bez problémů, navazují na sebe a nikdy to nebylo takto v pořádku jako teď za jejich éry. Předtím jsme měli s dopravci daleko větší problémy,“ prohlásil Čížek.

„Podklady s vyčíslením sankce podrobujeme revizi a výši smluvní pokuty řešíme s objednavatelem. Zvažujeme další postup,“ reagoval na pokutu mluvčí Arrivy Jan Holub.

Zastupitelé kraje grilovali šéfa společnosti Arriva kvůli problémům s autobusy

Mimořádné jednání krajského zastupitelstva se zabývalo vážnou situací kolem nového autobusového dopravce, kterým je od 14. června společnost Arriva Střední Čechy. Na fungování firmy, která bez oznámení odříkala řadu spojů, má problémy s vydáváním...

Cestující jsou nespokojení s novým autobusovým přepravcem Arriva, ten ruší desítky spojů

Problémy s novým autobusovým dopravcem Arriva Střední Čechy řeší Plzeňský kraj. Arriva začala v regionu jezdit od poloviny června kdy vystřídala ČSAD. V posledních dnech dopravce odříká velké množství spojů, například dnes je jich přes 30,...

Ohodnoť článek

Foto Arriva Střední Čechy

Štítky Arriva, autobusy, doprava, Plzeňský, autobusová doprava, pokuta, tarif, neodjeté spoje, zrušené spoje, jízdné, zastupitelstvo Plzeňského kraje, sankce, Plzeňský kraj, ČSAD, Pavel Čížek, ANO 2011, autoškola, pandemie covidu-19, Jan Holub, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jako sankci za neodjeté spoje požaduje Plzeňský kraj šest milionů po společnosti Arriva  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.