Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lávku na rušné cyklistické trase čeká oprava, lidé musí počítat s objízdnou trasou

Sportovci i chodci se musí na příští čtyři týdny naučit novou trasu z Doubravky na Bílou Horu a k překročení řeky využít lávku U sv. Jiří. Stávající lávka Pod Pecihrádkem z roku 1993 už potřebuje nový nátěr proti korozi i opravu mostovky. Náklady na opravu jsou bezmála 1,4 milionu korun. Práce začnou 7. června.

Na hojně využívané lávce se zub času už významně podepsal. Kvůli novému protikoroznímu laku budou muset dělníci demontovat celou dřevěnou mostovku z dřevěných fošen. Poškozené nahradí nové s novými kovovými úchyty, ty zachovalé se opět vrátí na místo.

„Technologie použité při opravě vyžadují vhodné klimatické podmínky, proto je nutné provést opravu lávky v létě, kdy je pravděpodobnost vyšších teplot a stálejšího počasí. Pokud do oprav nezasáhne počasí, první cyklisté by se po opravené lávce Pod Pecihrádkem měli projet 7. července,“ popsal náměstek primátora města Plzně Michal Vozobule (TOP 09).

Mapa objízdné trasy pro cyklisty po uzavření lávky pod Pecihrádkem platná od 7.6.2021.

Oprava lávky s sebou nese i omezení. Cyklisté proto musí využít zhruba tři kilometry dlouhou objízdnou trasu přes lávku U sv. Jiří a ulicemi Jateční, Na Roudné a Nad Feronou. Počítat by také měli s tím, že v úseku mezi ulicemi U Velkého rybníka a Jateční je čeká pěší koridor pro pěší vedoucí stavbou, kde by měli kolo vést.

V Plzni je více než 50 lávek, o které se město musí starat. Ročně je na jejich údržbu v městském rozpočtu vyčleněno pár desítek milionů korun. Každý rok je třeba některou z nich pořádně opravit. Lávka Pod Pecihrádkem je letos už druhou, kterou Plzeň opravuje. Tou první byla lávka U Černého mostu na Valše.

„Opravy dalších lávek Správa veřejného statku města Plzně, která se o městský majetek včetně mostů a lávek stará, připravuje v závislosti na jejich aktuálním stavu. V loňském roce dala například nový povrch na mostovku Vokounovy lávky spojující Homolku na Slovanech s oblastí kolem doudleveckého hřbitova,“ uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Lávky na řekách a potocích jsou součástí systému Sportovně rekreačních tras podél plzeňských řek, tzv. „plzeňských greenways“. Tento systém vzájemně propojených cest pro nemotorovou dopravu byl v roce 2009 oceněn Evropskou asociací Grennways (EGWA) druhým místem v kategorii Mobility, a to jako první projekt tohoto typu z bývalého východního bloku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 4 / Jan Švábek

Štítky doprava, lávka, Doubravka, Pod Pecihrádkem, Plzeň, omezení, objízdná trasa, cyklisté, oprava, Bílá Hora, cyklista, Michal Vozobule, TOP 09, Východní blok, Ferona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávku na rušné cyklistické trase čeká oprava, lidé musí počítat s objízdnou trasou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.