Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V noci na čtvrtek ukončí Německo stálé hraniční kontroly s Českou republikou

Německo ve středu o půlnoci ukončí stálé hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února kvůli složité epidemické situaci v Česku. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka dnes novinářům řekl, že českou diplomacii o tom informovali představitelé německého ministerstva vnitra. Mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter informoval, že Německo z režimu stálé ostrahy hranic přechází k intenzivním namátkovým kontrolám.

Zástupci spolkového ministerstva vnitra, kteří jsou členové společného koordinačního grémia, o tom informovali po pracovní linii," řekl velvyslanec Tomáš Kafka o rozhodnutí Německa stálé kontroly neprodloužit. "Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok ke kýženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale i o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii," dodal.

Vidíme výrazné zlepšení situace v Česku," řekl na dnešní tiskové konferenci Steve Alter. Dočasně obnovené stálé hraniční kontroly proto po uplynutí stávající lhůty skončí a nebudou již prodlouženy," dodal. Stálá ostraha hranic tak skončí o půlnoci v noci na čtvrtek, středa tedy bude posledním dnem přísnějšího režimu. Alter zdůraznil, že Německo bude nadále dbát na dodržování karanténních opatření intenzivními namátkovými kontrolami v pohraničí.

Stálé kontroly na hranicích s Českem a také rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko obnovilo Německo letos 14. února, aby si tak kvůli pandemii nemoci covid-19 vymohlo dodržování karanténních opatření. Obě země tehdy Německo označilo za oblasti s výskytem mutací koronaviru. To od neděle 28. března už neplatí, Česko je nově epidemicky vysoce rizikovou oblastí kvůli vysoké míře nákazy a Tyrolsko jen rizikovou oblastí.

Zatímco na hranicích s Tyrolskem zastavilo Německo stálé kontroly na konci března, v případě Česka německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl o prodloužení nejméně do 14. dubna.

Ministr vnitra Seehofer vždy říkal, že přechodné obnovení kontrol v srdci Evropy je nejzazší možností a že kontroly potrvají jen tak dlouho, dokud to bude nutné," dodal Alter.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky hraniční přechody, SRN, hraniční kontroly, Německo, německá policie, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Tomáš Kafka, Horst Seehofer, Tyrolsko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci na čtvrtek ukončí Německo stálé hraniční kontroly s Českou republikou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.