Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po 24 letech provozu končí v Plzni první bezbariérové tramvaje ASTRA

Na svoji poslední jízdu dnes vypravily do provozu Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) tramvaje typu LTM 10.08, známé pod názvem ASTRA. Tyto první vozy s bezbariérovým přístupem Plzeňanům sloužily téměř čtvrt století. Jedna z tramvají v Plzni zůstane a zařadí se do flotily historických vozů. Poslední dva vozy je možné spatřit naposledy dnes na pravidelných spojích linky 1.

První vůz ASTRA bylo možné spatřit v Plzni v roce 1997 při zkušební jízdě. Jednalo se o první moderní tramvaj s asynchronními trakčními motory na střídavý proud (odtud právě název ASTRA=ASynchronní TRAmvaj). Tramvaj byla také prvním částečně nízkopodlažním vozem s bezbariérovým přístupem a s výsuvnou plošinou, která usnadňovala nástup invalidům na vozíku či maminkám s kočárky.

Tyto tramvaje s oficiálním označením LTM 10.08 byly první vyrobené vozy pro tramvajovou dráhu z produkce plzeňské Škodovky v poválečném období. Celkem jich do Plzně bylo dodáno jedenáct. Vozy se přes mnoho technických a konstrukčních problémů staly průlomovým mezníkem v tramvajové dopravě a vykonaly v Plzni velkou službu. „Dnes jsme naposledy vypravily na pravidelné jízdní řády zbývající dvě tramvaje tohoto typu. Jednu z nich, konkrétně vůz ev. č. 301, který byl vyroben jako druhý prototyp a své první cestující svezl v Plzni 16. 7. 1998, plánujeme zachovat a zařadit mezi historické vozy v našem depozitáři,“ popisuje Jiří Trnka, technik elektrické dráhy PMDP.

Tramvaje ASTRA jsme už v minulém roce začali postupně nahrazovat novými vozy, které nabízí ještě větší komfort pro cestující, větší podíl nízké podlahy, moderní informační a odbavovací systém, klimatizaci prostoru pro cestující a další soudobé technologie zvyšující pohodlí a bezpečnost provozu,“ říká Roman Zarzycký (ANO), náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMDP

Štítky PMDP, dopravní podnik, tramvaje ASTRA, ukončení provozu, Plzeň, astra, Plzeňské městské dopravní podniky, ŠKODA AUTO a.s., Jiří Trnka, Roman Zarzycký, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po 24 letech provozu končí v Plzni první bezbariérové tramvaje ASTRA  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.