Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před hraničním přechodem Rozvadov je 16 km dlouhá kolona kamionů, řidiči čekají na testování

Zpřísnění pravidel pro občany cestující do Německa nebo pro ty, kteří budou Německem projíždět za účelem cesty do jiné cílové země, od rána značně komplikuje dopravu na hraničních přechodech v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je aktuálně na hraničním přechodu Rozvadov, kde je kolona vozidel dlouhá 16 km. Na hraničních přechodech ve Folmavě a ve Všerubech je průjezd vozidel plynulý. Německo zpřísnilo opatření na svých hranicích v neděli.

Hranice mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody. Výjimku z opatření mají také někteří pendleři, jejichž práci vyhodnotili Němci jako nezbytnou.

V současné době je prozatím umožněn vstup z České republiky na území Německa jen osobám, které jsou uvedené na seznamu výjimek. Zároveň musí mít každý, kdo překračuje státní hranici z České republiky do Spolkové republiky Německo, negativní Covid-test vyhotovený v německém či anglickém jazyce, přičemž tento test nesmí být starší 48 hodin a rovněž je nutná digitální registrace při vstupu na území SRN. Splnění těchto povinnosti platí jak pro osobní, tak i nákladní dopravu

„Vzhledem k tomu, že kontroly ze strany německé policie vyžadují jistou časovou náročnost, na české straně státní hranice tvoří kolony vozidel. Největší problémy zaznamenáváme na hraničním přechodu Rozvadov, kde jsou v tuto chvíli kolony v délce přibližně 16 km. Je tedy nutné, aby řidiči počítali se zdržením a byli na tuto skutečnost připraveni. To znamená, aby měli dostatek pohonných hmot, ve vozidlech měli s sebou jídlo a pití. Zároveň bychom chtěli řidiče upozornit na to, aby byli ohleduplní, plně se věnovali řízení svých vozidel a respektovali dopravní značení a případné pokyny policistů, a zabránili tak dalším možným komplikacím,“ upozorňuje mluvčí policie Pavla Burešová.  

První vozidla před přechodem Rozvadov stojí už u odbočky na Přimdu. Jsou jen v jedné řadě a pomalu popojíždí. Druhý pruh je volný pro osobní vozy. Kolem kolony projíždějí policejní vozy a řidičům popisují stav. Ze směru od SRN jezdí jen jednotky vozů. Policisté v Plzeňském kraji se podle slov mluvčí v této souvislosti na hraničních přechodech se Spolkovou republikou Německo soustřeďují prioritně na oblast dopravy, tedy zejména na zajištění bezpečnosti a rovněž plynulosti silničního provozu.

Řidičům osobních vozidel doporučuje policie využívat při cestě do Spolkové republiky Německo přednostně jiné hraniční přechody než dálniční přechod Rozvadov. „Všem řidičům doporučujeme, aby měli při cestě do Německa vyhotovený již Covid-test a nenechávali se testovat až na hranicích. Důrazně žádáme všechny řidiče, kteří se musí nechat otestovat až na hranicích, aby využívali před testovacím místem v úseku, kde se již tvoří kolony, pouze pravý jízdní pruh a do ostatních jízdních pruhů nevjížděli. Rovněž žádáme řidiče, aby dodržovali epidemická opatření jako je nošení ochranných pomůcek k zakrytí úst a nosu a dodržování rozestupů,“ zdůraznila mluvčí policie.

V obci Rozvadov, na starém přechodu, se bude testovat jen v neděli a v pondělí, na dálničním přechodu nonstop. "V obci Rozvadov skončí po dohodě s policií testování dnes v 15:00 a tento tým (samaritánů) se přesune na dálniční hraniční přechod (Rozvadov). A uvažují také posílit stanoviště o další čtyři lidi," řekl dnes na jednání krajského zastupitelstva vedoucí krajského odboru zdravotnictví Jan Karásek. Dodal, že dnes hovořil s ředitelem sdružení dopravců ČESDMAD a domlouvá s nimi testování řidičů kamionů u jejich praktických lékařů.

"Všechny nemocnice, které má kraj ve správě, posílily v neděli odběrové týmy," uvedl. Problémem je ale, že se objednaní lidé na termíny nedostavují. Třeba v neděli se z 99 objednaných nedostavilo 33 lidí. Tím bohužel dochází k blokaci termínů, dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tagesschau.de

Štítky hranice, hraniční přechody, policejní kontroly, pendleři, Plzeňský, testování, kolony, kamiony, Německo, hraniční přechod, Rozvadov, policie, Plzeňský kraj, Všeruby, Česko, Jan Karásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před hraničním přechodem Rozvadov je 16 km dlouhá kolona kamionů, řidiči čekají na testování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.