Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jen loni zahynulo na silnicích v Plzeňském kraji 31 osob, policie evidovala 3731 nehod

Při dopravnách nehodách loni na silnicích Plzeňského kraje vyhaslo 31 lidských životů. To je o tři osoby více než v předchozím roce. Policisté evidovali v roce 2020 celkem 3 731 dopravních nehod, oproti roku 2019 jejich počet poklesl o 360. Těžce zraněno bylo 94 osob, což je o sedm méně ve srovnání s rokem 2019.

Lehčí zranění utrpělo loni 1 478 osob, to je o 148 méně oproti roku 2019. Způsobená škoda dosáhla částky přesahující 254 miliónů korun. Nejvíce dopravních nehod evidovali policisté na teritoriu města Plzně (1 332), při kterých zemřely tři osoby. Na Plzni – venkově to bylo 694 nehod, při nichž zahynulo 13 osob. S nejmenším počtem dopravních nehod je území Rokycanska, kde policisté evidovali 282 nehod.

„Bohužel musíme konstatovat, že v loňském roce při menším počtu dopravních nehod oproti roku 2019 zahynulo o tři osoby více. Není pravidlem, že při každé tragické dopravní nehodě vyhasne jeden lidský život,“ uvedla mluvčí policie Hana Kroftová.

Nejhorší nehoda se stala loni 27. dubna na nechráněném přejezdu u Kamenného Újezdu na Plzeňsku. Vlak se tam srazil s felicií, kterým cestovala romská rodina. Čtyři lidé nehodu nepřežili. Tři zahynuli na místě. V nemocnici pak na následky zranění zemřel i řidič vozidla smrti a otec rodiny. Tragickou havárii přežil bez větší újmy jen čtyřletý chlapec. Další velká tragédie se stala 25. října, kdy se na silnici II/191 mezi obcemi Petrovice a Petrovičky čelně srazili dva motorkáři. Oba na místě zahynuli.  

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl v loňském roce nesprávný způsob jízdy (2 106 případů), při těchto nehodách zemřelo 11 osob. Druhé místo zaujímá nepřiměřená rychlost (772), za touto příčinou stojí 10 lidských životů a jako třetí se řadí nedání přednosti (342) s pěti mrtvými. 

Nejčastějším viníkem byli řidiči motorových vozidel, ti způsobili 3 304 nehod, druhé místo v tabulce zaujímají řidiči nemotorového vozidla v počtu 185. Chodci jako viníci dopravních nehod zaujímají třetí místo v počtu 55.

„Neúprosná jsou čísla týkající se alkoholu, který hrál svoji roli u viníků dopravních nehod. V roce 2020 byl alkohol zjištěn u 301 řidičů dopravních nehod, oproti roku 2019 došlo k poklesu o 31 skutků, přesto si alkohol za volantem v loňském roce vyžádal pět lidských životů. U 26 dopravních nehod bylo zjištěno, že viník je pod vlivem omamné a psychotropní látky. Při těchto nehodách zahynuli tři lidé,“ informovala mluvčí policie.

Nejčastěji se policisté setkali s alkoholem u viníka dopravní nehody v Plzni (86) a na Plzni - venkově (82), nejméně případů naopak evidovali policisté na Rokycansku (22).

Mezi nejhorší den nehodovosti se řadil pátek. V tyto dny policisté zaevidovali cekem 595 dopravních nehod, druhá příčka patřila středě v počtu 589 šetřených nehod, nejlepším dnem ohledně statistických výstupů se stala neděle, v těchto dnech policisté šetřili 395 dopravních nehod.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš / HZSPK

Štítky nehody, statistika, doprava, bezpečnost, silnice, smrtelná nehoda, těžké zranění, vysoká rychlosti, policie, havárie, dopravní nehoda, Plzeňský kraj, Plzeň, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jen loni zahynulo na silnicích v Plzeňském kraji 31 osob, policie evidovala 3731 nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.