Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První městská nabíjecí stanice pro elektromobily je zdarma na parkovišti před zoo

První veřejnou nabíjecí stanici pro elektromobily spustilo dnes město Plzeň na parkovišti u hlavního vchodu do plzeňské zoologické a botanické zahrady. Svůj vůz si zde mohou řidiči nabít zdarma, zaplatit musí jen poplatek 50 korun při použití parkoviště. Využití stanice je možné pouze v době, kdy je zoologická zahrada otevřena pro veřejnost.

„Město Plzeň má od letošního roku zpracovanou svou studii elektromobility. Jedním z hlavních cílů jejího vypracování byla odpověď na otázku, zda máme zřizovat elektronabíjecí stanice, případně jakého typu a na jakých místech. Vybudování stanic takzvaného pomalého nabíjení, jakou město právě spouští, je v souladu s touto studií,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

První veřejnou elektronabíjecí stanici využije podle odhadů letos až 60 vozů měsíčně, v dalších letech by se měl počet vozidel zvýšit. „Nyní město řeší koncepci výstavby a provozování dalších stanic tak, aby si občané i návštěvníci města mohli své elektromobily pohodlně nabíjet,“ dodal primátor. 

„Tímto se posouváme mezi moderní města, jak jsme slíbili. Věřím, že počet stanic budeme i nadále rozšiřovat,“ řekl při slavnostním zahájení náměstek Roman Zarzycký (ANO). Podle něj záměr realizovat první nabíjecí stanici město projednalo s několika subjekty včetně odborníků na elektromobilitu, a to i s ohledem na vytipování vhodných lokalit. Zvažovaly se areál DEPO2015, Parkovací dům Rychtářka, prostory u OC Plzeň Plaza a prostory u Zoologické a botanické zahrady města Plzně. U všech lokalit byla zjišťována vhodnost místa, rezervovaný příkon, reálnost provedení a časová náročnost.

Zoologická a botanická zahrada města Plzně se ukázala jako nejvhodnější z více důvodů, kromě jiného má k dispozici dostatečný příkon. „Umístění stanice na parkovací místa přímo před pokladnou zoo navíc poslouží i k propagaci celé akce, bude to i bonus pro naše občany a návštěvníky,“ doplnil Roman Zarzycký.

Nová stanice je typu Alfen EVE double Pro-line a umožňuje současné nabíjení dvou vozidel. Jde o pomalé nabíjení kapacitou až 22 kW. Řidič nepotřebuje žádný předplacený čip nebo kartu, stačí si vlastním kabelem připojit elektromobil a nabíjení začne probíhat automaticky. Je nutné, aby měl vůz přípojku Mennekes Typ 2, tu však dnes využívá většina současných vozidel.

Zřízení přípojky přišlo město na 181 tisíc korun. „Součástí stanice je software monitorující využití i spotřebu. Umí na dálku měnit nastavení, sledovat vytíženost nabíjecí stanice, volnou zásuvku či vytvořit statistiku dobíjení,“ přiblížil Přemysl Švarc, vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně. Doplnil, že parkoviště u zoo bylo osazeno novým provozním řádem a dvě místa jsou rezervována pro elektromobily.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky nabíjecí stanice, elektromobil, zoo Plzeň, magistrát, zastupitelstvo, zoo, parkoviště, provoz zdarma, Plzeň, botanická zahrada, Roman Zarzycký, Martin Baxa, ODS, Přemysl Švarc, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První městská nabíjecí stanice pro elektromobily je zdarma na parkovišti před zoo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.