Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výhradně bezbariérové vozy MHD budou mít už brzy Plzeňské městské dopravní podniky

Pouze bezbariérové autobusy a trolejbusy mají ve svém vozovém parku už déle než rok Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Nově se k nim přidávají téměř všechny tramvaje. V současné době mají PMDP v pravidelném provozu 51 tramvajových souprav, přičemž minimálně 46 z nich je vždy nízkopodlažních.

PMDP pravidelně obnovují vozový park, což přináší vedle lepší přístupnosti pro cestující se sníženou pohyblivostí také zvýšení komfortu a bezpečnosti. „Od září letošního roku garantujeme plně nízkopodlažní provoz nejen na všech trolejbusových a autobusových linkách, ale i na tramvajových linkách 1 a 2. O víkendech a svátcích zajišťujeme bezbariérovost na všech spojích MHD v Plzni,“ říká Roman Zarzycký (ANO), náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Poslední linkou, kde se bude ještě objevovat několik vysokopodlažních tramvají, zůstává linka 4. Ta má ovšem velmi krátký interval, ve špičce tři minuty. PMDP zajistily, aby nejezdilo více vysokopodlažních souprav za sebou. Například lidé se sníženou pohyblivostí nebo maminky s kočárky si mohou tedy počkat nejpozději na následující spoj, který bude mít garantovanou nízkopodlažnost.

V případě dostatečných finančních prostředků dospějí PMDP k úplné nízkopodlažnosti na všech spojích na konci příštího roku. PMDP už po dobu 23 let pravidelně obnovují vozový park a pořizují výhradně nízkopodlažní vozidla.

„Tramvaje jsou nejpočetnějším a také nejdražším vozidlem MHD v Plzni, mají také nejdelší životnost, nicméně i zde se v posledních letech podařila významná modernizace. Díky tomu mají PMDP reálnou šanci stát se prvním českým městem, které má všechny tramvajové spoje bezbariérové,“ doplnil mluvčí PMDP René Vávro.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky MHD, doprava, tramvaje, autobusy, trolejbusy, bezbariérovost, PMDP, městská hromadná doprava, Plzeňské městské dopravní podniky, vozový park, Plzeň, Roman Zarzycký, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhradně bezbariérové vozy MHD budou mít už brzy Plzeňské městské dopravní podniky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.