Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Předplatné v plzeňské MHD podraží jen o výši inflace, seniorům nad 70 let stačí k jízdě občanka

Předplatné v MHD podraží v Plzni od 1. ledna příštího roku jen o výši inflace, tedy o 2,8 procenta. Nově budou senioři od 70 let opět cestovat pouze na občanský průkaz, nemusí se již prokazovat Plzeňskou kartou.

Zdražení jízdného o výši inflace v praxi znamená, že například cena měsíčního předplatného se od 1. ledna zvýší o 14 korun, pololetního o 66 korun a ročního o 114 korun. Úpravy schválila Rada města Plzně.

„Je to dobrá zpráva pro seniory nad 70 let, už nebudou potřebovat Plzeňskou kartu, bude jim stačit občanský průkaz. Samozřejmě ale pokud s sebou nechtějí vozit občanský průkaz, lze se i nadále prokazovat také Plzeňskou kartou s aktivovaným nárokem na bezplatnou přepravu,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Co se týká valorizace předplatného, rozhodla už v roce 2015 Rada města Plzně, že bude docházet k plynulé valorizaci, tedy úpravám cen dle míry inflace každý rok a v řádech korun. Plzeňané se tak vyhýbají skokovému a výraznému zdražení.

„Míra inflace za rok 2019 činí 2,8 procenta, právě o toto tedy navýšíme předplatné. Maximální zdražení je tak 114 korun u jízdenky s platností 365 dní. Místo současných 4006 zaplatí cestující 4120 korun,“ uvedl Michal Vozobule. Díky valorizaci vyberou Plzeňské městské dopravní podniky o zhruba 4,7 milionu korun více.

V Plzni i nadále platí, že děti do 15 let a osoby nad 70 let jezdí zdarma, důchodci za poloviční ceny.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky MHD, doprava, tramvaje, autobusy, trolejbusy, jízdné v MHD, zdražení jízdného, inflace, Plzeň, občanský průkaz, Michal Vozobule, Rada města Plzně, TOP 09, Plzeňské městské dopravní podniky, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předplatné v plzeňské MHD podraží jen o výši inflace, seniorům nad 70 let stačí k jízdě občanka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.