Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České dráhy zahájily stavbu nové opravárenské haly v Plzni za 200 miliónů

České dráhy (ČD) zahájily v Plzni stavbu nové opravárenské haly. Do nového zázemí pro údržbu a opravy vlaků investuje dopravce zhruba 200 milionů korun. Stavba by měla být hotova v lednu 2022. Nová opravárenská hala bude disponovat 400 metry kolejí, portálovým jeřábem s nosností pěti tun a dalšími komponenty.

ČD díky hale zefektivní údržbu moderních bezbariérových jednotek řady 844 RegioShark, 650 RegioPanter a dalších souprav, které nebude nutné rozpojovat.

„Plzeň se stává významným centrem, kde provozujeme moderní vícevozové jednotky. Už v současnosti zde jezdí dvouvozové motorové jednotky RegioShark a elektrické jednotky RegioPanter. Brzy k nim přibudou další soupravy pro linky Klatovy - Beroun a Plzeň - Karlovy Vary, proto potřebujeme v Plzni moderní zázemí pro jejich efektivní servis," řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský.

„Stávající pracoviště již kapacitně a technologicky nevyhovují počtu a typu vozidel. Na základě nově uzavřených smluv v rámci regionální dopravy se totiž zvýší počet servisovaných vozidel. K předpokládanému nárůstu dojde například u elektrických jednotek řady 650 RegioPanter, a to ze současných devíti na 24. Všechny tyto jednotky se chystáme udržovat především v nové hale," doplnil náměstek generálního ředitele ČD pro provoz Michal Kraus.

Před zahájením samotné stavby bude nutné snést stávající kolejiště, které je tvořeno čtyřmi kolejemi a dvěma výhybkami. Stavbaři také zdemolují dvě drobné stavby, které v minulosti sloužily jako zázemí obsluhy zauhlování parních lokomotiv. Zahájení výkopových prací je podmíněno podrobným pyrotechnickým průzkumem, neboť na konci druhé světové války bylo seřaďovací nádraží včetně depa cílem leteckých náletů spojeneckých vojsk.

České dráhy ale chystají i další modernizace své infrastruktury. V letošním roce bude zahájena oprava haly v Olomouci, v Chebu se chystá stavba první typizované opravárenské haly. Další taková by měla vzniknout v Českých Budějovicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky České dráhy, vlak, hala, Plzeň, doprava, Václav Nebeský, druhá světová válka, Michal Kraus, Motorová jednotka 844, RegioPanter, Karlovy Vary, Klatovy, Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy zahájily stavbu nové opravárenské haly v Plzni za 200 miliónů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.