Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po mnoha rozsáhlých opravách se doprava v Plzni vrací do normálu, nachystejte si roušky pro cesty v MHD

Doprava v Plzni se začne vracet do normálu od 1. září, kdy se otevřou některé opravené úseky ulic a dalších staveb. Posílí se také městská hromadná doprava. Město otevře opravenou Tylovu ulici a také most v Těšínské ulici přes Úslavu, ve stejný den skončí výluka ve Skvrňanské ulici, poprvé vyjede linka č. 39, jež začne nově obsluhovat oblast Výsluní.

Novinkou je také linka č. 74, ta bude jezdit v trase Hradiště – Slovany. Již tradičně se 1. září obnoví plný provoz na všech tramvajových, autobusových a trolejbusových linkách. V Plzni bude také od 1. září povinné nosit ochranu dýchacích cest ve vozech městské hromadné dopravy.

„První školní den znamená velkou změnu nejen pro děti, ale také pro městskou hromadnou dopravu v Plzni. S návratem školáků a studentů do škol obnovujeme plný provoz hromadné dopravy na území města. Současně jsme letní prázdniny využili k opravě některých komunikací v Plzni,“ vysvětlil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

„Správa veřejného statku města Plzně opravila během letních prázdnin Tylovu ulici v úseku Koperníkova – Skrétova včetně opravy zastávky městské hromadné dopravy a výměny semaforů. Ulice byla kompletně uzavřena pro osobní i městskou hromadnou dopravu. Celková délka rekonstruovaného úseku je 126 metrů,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Od 1. září se tedy navrátí trolejbusy a autobusy linek 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 35 a N7 do svých pravidelných tras.

Doprava se vrátí také na most v Těšínské ulici na Doubravce vedoucí přes Úslavu. „Oprava mostu si vyžádala úplnou uzavírku pro osobní automobily, pro městskou hromadnou dopravu byl zachován vždy jeden jízdní pruh. Celkové náklady na opravu činily dva miliony korun. Most se uzavřel 7. července, otevře se v úterý 1. září,“ řekla Andrea Fojtíková, technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně, jež zajišťovala opravu mostu.

Začátkem prázdnin se začala opravovat také tramvajová trat v Solní ulici a na začátku srpna také trať ve Skvrňanské ulici. Opravy si vyžádaly výluku tramvají na lince číslo 1 i 2. Oprava tramvajové trati v Solní ulici skončí nejdéle v polovině září, poté budou do poloviny října pokračovat dokončovací práce na chodnících. Opravy ve Skvrňanské končí dnešním dnem.

„Minulé léto došlo vlivem velmi vysokých teplot k bočnímu vyosení kolejnic ve Skvrňanské ulici, což vedlo k okamžitému omezení rychlosti tramvají na 10 km/hod. Po snížení vysokých teplot jsme zjistili, že došlo k trvalé deformaci kolejí. Provedli jsme okamžitou opravu. Nyní jsme zrekonstruovali přibližně 300 metrů dlouhý úsek mezi CAN a Tylova. Rekonstrukci jsme chtěli časově sladit s opravou Solní,“ dodal náměstek Michal Vozobule.

Na Skvrňanské ulici bude od 1. září obnoven provoz výlukové tramvajové linky 1/2 v trase Bolevec – sady Pětatřicátníků – Skvrňany. Autobusová náhradní doprava linky 2A bude opět v provozu v trase Sady Pětatřicátníků – Anglické nábřeží.

Změny v městské hromadné dopravě

Od 1. září pojedou tramvajové linky podle jízdních řádů pro plný provoz. Do plného provozu se vrací také všechny autobusové linky a trolejbusové linky 10, 12, 13, 15, 16 a 17. Nově budou zavedeny linky 39 a 74. Město zavedlo novou autobusovou linku číslo 39, která bude obsluhovat lokalitu Výsluní, která se změnila z dřívější zahrádkářské kolonie v obytnou zónu.

Z důvodu stavebních prací v Hradišti není možné od začátku školního roku obsluhovat oblast Hradiště standardními autobusy, proto do Hradiště budou zajíždět tři školní spoje, které budou v provozu v ranní špičce ve školních dnech. Doprava na lince 74 v trase Hradiště – Slovany bude zajištěna minibusy a jízdné bude zdarma.

Po dohodě města Plzně a čtvrtého městského obvodu posílí od 1. září linka č. 38 do Červeného Hrádku. Linka bude posílena v nejvytíženějších hodinách. Jedná se o osm spojů, čtyři dopoledne, čtyři odpoledne. „Vzhledem k aktuálním kapacitám Plzeňských městských dopravních podniků se jedná o současné maximum, ale věřím, že osm spojů navíc výrazně pomůže obslužnosti Červeného Hrádku,“ uzavřel náměstek Michal Vozobule.

Nová, původně plánovaná linka 58 do Zruče a Třemošné nakonec nevyjede z důvodu omezujících podmínek ze strany Plzeňského kraje. Linka měla vytvořit nové dopravní spojení v trase Bolevec – Třemošná – Zruč-Senec – Bílá Hora.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky doprava, rekonstrukce, ulice, objízdné trasy, komunikace, kolony, zácpy, plynulost provozu, tramvaje, MHD, linky MHD, Plzeň, městská hromadná doprava, oprava, Úslava, Michal Vozobule, Plzeň 2-Slovany, Martin Baxa, ODS, Třemošná, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po mnoha rozsáhlých opravách se doprava v Plzni vrací do normálu, nachystejte si roušky pro cesty v MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.