Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odstavené vraky automobilů hyzdí nejen města, najdete je ale u silnic ve volné přírodě

Už několik týdnů je kuriózním způsobem „zaparkovaný“ v silničním příkopu na jižním Plzeňsku malý nákladní automobil i s nákladem suti, který převážel. Z vozidla, jež majitel odstavil patrně z důvodu defektu se na opuštěném místě během krátké doby stal vykradený a zcela zdemolovaný vrak, kterému už chybí i registrační značka.

Vozidlo se nachází tři kilometry od Žinkov u odbočky na Partoltice. Zajímalo nás, kdo je v takovém případě odpovědný za odstranění vraku, který se nenachází na území města nebo obce. „O vraku samozřejmě víme a policie už podniká kroky vedoucí k jeho odstranění. Policie musela nejprve prověřit, zda tento vůz nesouvisí s nějakou spáchanou trestnou činností a zda nebylo kradené,“ uvedla krajská mluvčí policie Martina Korandová. Policisté už kontaktovali také majitele vozidla, který se ovšem ke svému vozu zatím příliš nehlásí.

Dále se policisté obrátili také na klatovský odbor životního prostředí, aby se zjistilo, zda vozidlo nepředstavuje ekologickou zátěž. Vzhledem k tomu, že je doslova utopené v příkopu, není zřejmé, zda nevyteklo do okolí palivo nebo další provozní kapaliny.     

Jak zlikvidovat autovrak v Plzni? 

Ekologickou likvidaci starého vozu zdarma aktuálně nabízí centrální plzeňský městský obvod. „O problematice odstavených aut bylo napsáno již mnoho. Je ale třeba připomenout, že ne všechna auta, která jsou odstavena lze považovat za vraky, mnohdy jde, a to ve většině případů, o dlouhodobě odstavená vozidla. V zákonu o pozemních komunikacích je zcela konkrétně napsáno, kdy lze vozidlo považovat za vrak,“ říká David Procházka (ANO), starosta MO Plzeň 3.

Pokud má tedy někdo zájem zbavit se nepojízdného vozidla a bydlí na území centrálního obvodu, vyplní žádost o likvidaci autovraku, kterou získá na Odboru dopravy a životního prostředí ÚMO Plzeň 3 nebo na webových stránkách úřadu. K žádosti je třeba doložit fotokopii technického průkazu a také přiložit mapku s místem zakreslení odstaveného vozidla. Ostatní již obstará úřad.

„Službu zajištění ekologické likvidace, a to zcela zdarma, jsme v minulosti po dobu tří let nabízeli všem vlastníkům a provozovatelům starých, nepotřebných a odstavených vozidel na území MO Plzeň 3. Bohužel, mezi občany nebyl o ní velký zájem. Doufáme tedy, že s novou úpravou bude využívána více“, informuje David Procházka. Po ekologické likvidaci vozidla obdrží žadatel doklad, na jehož základě pak může vozidlo odhlásit na registru vozidel.

Kdy se stane vozidlo vrakem?
Pokud je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla nebo které není možné identifikovat prostřednictvím identifikačního čísla vozidla umístěného na karoserii nebo rámu vozidla, za čelním sklem nebo na výrobním štítku
Po dobu více než šest měsíců nesmí být podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích provozováno na pozemních komunikacích z důvodu marného uplynutí lhůty pro provedení pravidelné technické prohlídky nebo technické nezpůsobilosti vozidla zjištěné technickou prohlídkou nebo technickou silniční kontrolou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky autovraky, likvidace autovraku, policie, MO Plzeň 3, Plzeňský kraj, Plzeň, Žinkovy, Partoltice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstavené vraky automobilů hyzdí nejen města, najdete je ale u silnic ve volné přírodě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.