Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná stavební sezóna. Motoristy v Plzni čeká od dubna řada uzavírek opravovaných ulic, které ovlivní dopravu

Motoristy, chodce, ale i mnohé obyvatele Plzně rozhodně nepotěší zpráva, že v dubnu startuje stavební sezóna. Některé rekonstrukce a opravy silnic proto velmi výrazně ovlivní dopravu v Plzni. Investory oprav jsou stát, kraj, vodárna, plynárny a další subjekty včetně města. Radnice proto intenzivně koordinuje termíny tak, aby byly co nejnižší dopady do dopravy. Mezi první velké akce budou patřit rekonstrukce vozovky v ulicích Kalikova a Radčická, rekonstrukce plynovodu na Klatovské a v Zámečnické ulici, oprava Rokycanské ulice ve směru do centra města

Na území Plzně působí řada „hráčů,“ tedy těch, kteří se starají o svůj majetek a chystají jeho opravy. „Je to například Ředitelství silnic a dálnic jako správce komunikací první třídy, dále je to krajská správa a údržba silnice pro komunikace nižších tříd, také samo město, jsou to ale i obvody či společnosti, jež potřebují pod silnicí opravit potrubí, vyměnit kabely a podobně. Všichni přicházejí s termíny a my se je pečlivě snažíme koordinovat. Řešíme i to, které akce posunout, zda je zatím nezastavit, či jak vyřešit zásah do dopravy. I přes toto všechno jsme si vědomi toho, že půjde o náročné období. Prosím proto Plzeňany o shovívavost,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Silnice I/26 na Doubravce

Oprava silnice I/26 na Doubravce, která probíhala již v loňském roce, bude pokračovat od 1. do 30. dubna. Tentokrát ve směru do centra města. „Začátek úprav bude v křižovatce Rokycanská x Masarykova, konec v křižovatce s napojením pivovaru Gambrinus a parkoviště u obchodního domu Hornbach. Práce v křižovatkách s Masarykovou a Jateční poběží vždy o víkendech, v úsecích mezi křižovatkami ve všedních dnech. Postupně se položí nový asfalt a vyznačí vodorovné dopravní značení. Dotčené křižovatky budou vždy o víkendech uzavřeny, mezikřižovatkové úseky se opraví za provozu, vždy s uzavřením jednoho pruhu. Pro objízdnou trasu budou o víkendech využity nejbližší komunikace,“ přiblížil náměstek Aleš Tolar.

Kalikova a Radčická

V období od 3. do 14. dubna 2023 se při úplné uzavírce zrekonstruuje silnice III/18050 v ulicích Kalikova a Radčická. Opraví se asfaltové vrstvy, vylomené obruby, upraví se poklopy na technické infrastruktuře a provede vodorovné dopravní značení. Začátek prací bude na úrovni Přemyslovy ulice, konec za mostem přes řeku Mži. Objízdná trasa povede Přemyslovou ulicí ve směru přes Domažlickou na Západní okruh a dále ulicemi Chebská a Zámecká do Radčic. Objízdná trasa při uzavírce Kalikovy ulice je zvolena touto trasou z důvodu, že na uzavírku Kalikovy ulice naváže hned od 17. 4. 2023 uzavírka silnice II/605 Křimická, kdy je objízdná trasa pro nákladní automobily vedena po celou dobu stavby, tj. až do 30. 6. 2023 právě po novém obchvatu. Původně se obě uzavírky měly překrývat, díky dohodě na sebe navážou.

Oprava plynovodu na Klatovské a v Zámečnické

Další důležitou akcí bude výměna plynovodního řadu a přípojek na Klatovské třídě a v Zámečnické ulici. Uskuteční se ve dvou etapách. První bude probíhat mezi 3. a 28. dubnem, a to v úseku mezi křižovatkami Klatovská x Havířská a Klatovská x Bolzanova, s překopem Thámovy ulice. „Samotný výkop bude převážně v chodníku, stavební technika bude ale využívat jeden jízdní pruh na Klatovské, tzn. jezdit se bude pouze jedním pruhem,“ doplnil náměstek. Druhá etapa zahrnuje Zámečnickou ulici v úseku Klatovská-Hřímalého. Ulice se uzavře a vyblokují se v ní parkovací místa. Termín je stanoven na 22. května – 28. května 2023.

Řada investic na Slovanech

Zásadní investice čekají v letošní stavební sezoně také druhý plzeňský obvod. Nejvýznamnější z nich bude rekonstrukce tramvajové trati Koterovská, která začne v květnu. Opraven bude úsek Částkova-Habrmannova. V plánu je dále celoplošná oprava Plzenecké ulice, rekonstrukce kanalizace v Rubešově ulici a další. Město Plzeň bude o větších investičních dopravních akcích informovat v předstihu. Přehled aktuálních dopravních omezení v Plzni je na webu města www.plzen.eu v záložce Doprava.

Uzavírky čekají řidiče i na dalších místech

„Z důvodu opravy, přeložky vodovodního řádu, dojde na komunikaci ulice Folmavské, křižovatce s ulicí U Panasoniku, k uzavírce jednoho jízdního směru pro veškerou dopravu (mimo BUS) v době od 1. dubna do 18. května 2023. Oprava bude probíhat v několika etapách,“ informovala mluvčí policie Veronika Hokrová.

Také v ulici Křimické (od křižovatky s ulicí Vejprnickou) dojde na několika místech v době od 17. dubna do 30. června 2023 k plánovanému omezení v dopravě pro nákladní vozidla nad 7,5 t z důvodu rekonstrukce inženýrských sítí. Od 17. dubna 2023 od 8:00 do 7. května 2023 bude provoz v místě rekonstrukce řízen přenosným SSZ, a to z důvodu zúžení vozovky do jednoho jízdního pruhu. Opravy jsou také rozděleny do několika etap.

I ulice Rokycanská projde opravou povrchu vozovky ve směru do centra města, kdy dojde k několika omezením v dopravě, a to zejména na frekventovaných křižovatkách: V době od 1. - 2. dubna 2023 a od 8. – 9. dubna 2023 bude provoz omezen v křižovatce ulic Rokycanská, Masarykova, Dlouhá. V době od 15. – 16 dubna 2023 a 22. – 23. dubna 2023 bude provoz omezen v křižovatce ulic Rokycanská, Jateční, Cvokařská. V době od 1. - 30. dubna 2023 bude provoz omezen v ulici U Prazdroje, a to od Křižovatky ulic Rokycanská, Jateční, Cvokařská až po výjezd od brány Gambrinusu.

Ohodnoť článek

Foto Dominik Svoboda

Štítky oprava silnic, uzavírky silnic, rekonstrukce, kolony

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná stavební sezóna. Motoristy v Plzni čeká od dubna řada uzavírek opravovaných ulic, které ovlivní dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.