Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stovky lidí si přišly projít Západní okruh před jeho zprovozněním, názory na stavbu jsou rozporuplné

Davy lidí si dnes přišly pěšky nebo na kole prohlédnout novou část Západní okruh, která se dnes v noci otevře pro automobilovou dopravu. Jedna z historicky největších investičních staveb Plzeňského kraje a města Plzně propojí největší městské sídliště na Severním předměstí s průmyslovou zónou na Borských polích a ulehčí dopravně přetíženému centru města. Stavba nicméně budí rozpaky. Někteří například poukazují na úzkou estakádu.

Délka úseku druhé etapy je 3,3 kilometru, jeho součástí je estakáda přes řeku Mži dlouhá 1,2 kilometru. Součástí stavby je rovněž výstavba mostů, biokoridorů, smíšené stezky pro pěší a cyklisty, přeložky inženýrských sítí, založení ozeleněných ploch osázených stromy a keři.

„Západní okruh, respektive jeho II. etapa dlouhá 3,5 km, byla co do rozsahu a počtu stavebních objektů pro nás největší a nejnáročnější dopravní stavbou jak z hlediska finančního, tak stavebně technického. Význam okruhu je pro plzeňskou aglomeraci zcela zásadní. Propojí nejrozsáhlejší průmyslovou zónu s největšími sídlišti v Plzni, současně odlehčí dosud přetíženou dopravu v centru města a umožní rychlejší spojení od dálnice D5 směrem na Karlovy Vary,“ slibuje si od okruhu hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Ve zlepšení dopravní situace v západočeské metropoli doufá i primátor Roman Zarzycký (ANO). „Pevně věřím, že Západní okruh potěší nejen řidiče, ale i Plzeňany, kteří k cestování po městě využívají MHD. Pro nás tím ale práce rozhodně nekončí. Zlepšení dopravní situace je pro nás jednou z priorit a už nyní připravujeme řadu dalších projektů,“ uvedl Zarzycký (ANO).

Slavnostního otevření se účastnili i další zástupci kraje a města. Dorazil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a bývalý primátor a současný ministr kultury Martin Baxa (ODS). Stavba druhé etapy okruhu, který má v každém směru jeden pruh, stála 2,2 miliardy korun, z toho 1,54 miliardy je dotace EU. Etapa navazuje na již zprovozněnou první část Domažlická – Chebská, která začala fungovat v září roku 2014.

Nadšení i obavy o bezpečnost

Po západním okruhu budou jezdit také dvě nové autobusové linky MHD, které dopraví obyvatele Severního Předměstí, Radčic a Křimic přes sídliště Zadní Skvrňany na Borská pole a to bez nutnosti přestupu. Linka č. 24 a č. 25 vyjede 27. února.

I přes nepřízeň počasí dorazily na prohlídku dokončené stavby stovky lidí. Mnozí z nich měli kola a koloběžky. „Okruh budu využívat cestou na nákup nebo při cestě na Domažlice, abych nemusel jezdit přes město. Přes Plzeň to byla samá zácpa a popojíždění. Zítra jedu do Křimic, tak pojedu tudy zadem. Dneska jsme si to celé prošli. Je to super,“ těší se Lumír Šindelář.

Opačného názoru je ale například Jaroslav Vainer, který si na slavnostní otevření přinesl transparent s textem: Tato silnice je nebezpečná. „Problém je už ta stará část, kde jsou nájezdy a sjezdy udělané v zatáčce, tím pádem tam řidiči nemohou pořádně vidět. Jsou tam přerušované čáry k předjíždění, ale jsou v zatáčce. Ta silnice je nebezpečná a teď tam bude ještě větší provoz. Nová estakáda je zase moc úzká. Jak to budou dělat, když dojde k větší nehodě? Je to nedodělané,“ popsal Vainer s tím, že se na problém snažil upozornit příslušné úřady.

„Silnice je projektována podle všech norem. Co se týče estakády, tak tam je to od svodidla ke svodidlu 7,5 metru. Samozřejmě to předpokládá, že pokud by došlo k nehodě, tak auta uvolní středový pruh, aby sanity projely,“ reagoval náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

KOMENTÁŘ: Skvělý obchvat nebo časovaná bomba?

Pokud jedete autem z Plzně směrem na Křimice nebo od ZOO na Radčice, nemůžete přehlédnout stavbu, která je označována velmi ambiciózně za stavbu dvacetiletí! Ano, jedná se o mohutný západní obchvat Plzně za 2,2 miliardy korun. Je uváděn jako...

Názory na okruh se u veřejnosti velmi různí. Někteří se těší až se tudy projedou. Jiní se podivují nad tím, proč tam není více pruhů a zda se nebudou u kruhových objezdů u Makra a Globusu tvořit kolony. Z dopravních modelů, které si město nechalo zpracovat, vyplývá, že nový úsek by mohlo využívat 11 000 aut denně, což je asi pětina současné zátěže na Karlovarské a Klatovské.

„Tato stavba jednoznačně pomůže. Je to nová nabídka propojení Plzně mimo Klatovskou třídu a silnice na Lochotín. Každá stavba způsobí nové dopravní vazby a určitě se bude pokračovat se zkapacitněním některých dalších záležitostí jako je například kruhový objezd u Makra, kde ŘSD plánuje v budoucnu jeho zkapacitnění,“ přiblížil Čížek. Podle jeho slov je dvouproudá silnice dostatečná.

„Biokoridory i mosty jsou vypočítány tak, že by mohlo dojít k rozšíření a vešel se pod ně i čtyřpruh, ale to je práce pro další generace, které přijdou po nás,“ doplnil Pavel Čížek. Stavba začne sloužit řidičům o půlnoci z 19. na 20. února.

Zajímavosti o stavbě

  • při stavbě bylo vytěženo více než 500 000 m3 zeminy
  • součástí stavby jsou 3 biokoridory, 4 mosty, estakáda přes Mži

Estakáda

  • délka 1,2 km
  • založena na 2 opěrách a 34 hlubinně založených pilotách
  • realizace technologií tzv. předpínání – bylo použito 161 km lan předpínací   výztuže a 27 000 tun betonu
  • poprvé zhotovitel využil tzv. letmé betonáže u části estakády

Biokoridory

  • dva menší obloukové přemosťují hlavní trasu
  • jeden větší je klenbový s proměnným obloukem
  • výšky kleneb jsou ve vrcholech až 7,58 m nad vozovkou

Cyklostezky

  • podél hlavní trasy jsou smíšené stezky pro pěší i cyklisty
  • nově budované stezky jsou provázány na stávající trasy
  • na estakádu ale cyklisté nesmí

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky západní okruh, silniční stavby, doprava v Plzni, západní obchvat Plzně, mimoúrovňová křižovatka, slavnostní otevření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Úzká estakáda a obavy o bezpečnost? Je třeba zde omezit rychlost na 30 km/hod. a jakékoli kolize budou velmi nepravděpodobné.

Pondělí, 20. února 2023, 11:08Odpovědět

Stovky lidí si přišly projít Západní okruh před jeho zprovozněním, názory na stavbu jsou rozporuplné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.