Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o uzavírce části Americké třídy pro individuální automobilovou dopravu?

Bezprostředně po loňských komunálních volbách se začalo uvnitř nové koalice ve vedení města Plzně mluvit o znovunavrácení individuální automobilové dopravy na Americkou třídu. Prostřední část této komunikace v centru města je pro automobily uzavřena od srpna 2021. Zklidnění provozu přineslo rychlejší a plynulejší průjezd vozů MHD, což přineslo dopravnímu podniku milionové úspory. Velké množství motoristů bohužel zákaz vjezdu do části Americké třídy nedodržuje. Zastupitelů Plzně jsme se zeptali v Politické koridě Plzeňské Drbny, zda jsou pro zachování stávajícího zákazu, nebo zda chtějí naopak provoz obnovit.

Před zklidněním části jedné z nejfrekventovanějších ulic v centru Plzně po ní denně projíždělo až 15 tisíc vozidel. Teď nemohou motoristé využívat úsek od Škroupovy po Resslovu ulici a v opačném směru od Goethovy po ulici V Šipce. Po Americké jezdí vedle MHD ještě cyklisté, složky IZS a zásobování. Americká třída bez osobních automobilů se měla stát městským bulvárem, kde město plánovalo vysadit další stromy, po menších stavebních úpravách tam měl mimo jiné vzniknout nový prostor pro předzahrádky.

OTÁZKA: Jste pro znovuotevření části Americké třídy pro individuální automobilovou dopravu. Nebo má zůstat uzavřená tak, jako je tomu od srpna 2021?

Martin Dittrich (SPD) 

V zastupitelském klubu SPD v otázce zachování uzavření, nebo znovuotevření Americké třídy, nemáme jednotný názor. Uzavření třídy na jedné straně vedlo ke zklidnění dopravy a rychlejšímu průjezdu městské hromadné dopravy. Na druhé došlo k nárůstu výskytu vyloučených osob, což procházející občané vnímají v rovině kultury spolužití a bezpečnosti negativně. Dopravní řešení v dané lokalitě by neměla býti odvislá od krátkodobých rozmarů, ale naopak v souladu s dlouhodobým plánem MMP. Zde postrádáme veřejnou i odbornou diskusi, ve kterých by se projednávaly tyto koncepční řešení, což by nám i veřejnosti poskytlo více relevantních informací k zaujmutí jednoznačnějších názorů.

Roman Zarzycký (ANO)

Náš klub je seznámen s výsledkem analýzy k dané problematice. Máme naplánované jednání koaličních partnerů na závěr týdne a předpokládám, že dojdeme k dohodě u všech témat, kde musíme protnout naše programy. Koalice je partnerství, ve kterém má každý svá očekávání, nicméně pořád jsme jeden tým. Je několik témat, kde logicky stejné vize nemáme, ale věřím, že najdeme kompromis, a že si každý partner prosadí během 4 let významnou část svého programu. Prioritou této koalice je pracovat pro lidi a nepolitikařit. Za sebe chválím všechny partnery, že táhnou za jeden provaz a věřím, že stejně přistoupíme i k otázce tvorby programového prohlášení.

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Schůzka koaličních partnerů na téma Americká (kromě jiných) se uskuteční v závěru tohoto týdne. Před tímto jednáním nepovažuje hnutí PRO Plzeň za vhodné se k uvedené záležitosti vyjadřovat. Po něm bude koalice o závěrech informovat.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

Po dvacetileté diskusi nad tímto tématem, se konečně v roce 2021 nalezla odvaha pro uzavření Americké pro automobilovou dopravu. Pro moje vnímání dopravy po městě je na prvním místě chodec, na druhém MHD a až na třetím automobilová doprava. Americkou třídu navíc primárně využívala tranzitní doprava. Zamezení vjezdu aut tudíž bylo podle mě správným krokem, i s těmi úskalími, které přineslo (například větší vytíženost křižovatky na Belánce, nebo Purkyňovy ulice). Americká třída má potenciál stát se významným, příjemným plzeňským bulvárem. Toho však můžeme docílit pouze omezením počtu aut, kvalitní prací architektů a samozřejmě důslednou činností městské policie.

Aleš Tolar (STAN) 

Jsem si vědom toho, že v koalici, jíž jsme na radnici jako STAN součástí, existují na Americkou protichůdné názory. Klíčové jednání nás teprve čeká. Věřím, že se mi podaří kolegy přesvědčit a Americkou neotevřeme. Rozhodnutí omezit na Americké třídě provoz aut a upřednostnit tak MHD je totiž správný. Jednoznačně se ukázalo, že po uzavření Americké se zde MHD přestala zpožďovat, veřejná doprava je zde rychlejší, v důsledku levnější, z čehož profitují desítky tisíc lidí, kteří tudy denně autobusy a trolejbusy projíždějí. Ke znovuotevření Americké nevidím důvod ani na straně řidičů aut. Z denního sledování provozu vychází, že s omezením se již naučili žít a využívat objízdných tras. Kvůli uzavřené Americké tak žádné kolapsy nevznikají. Již brzy navíc otevřeme západní okruh, od čehož si slibuji zmírnění tranzitní dopravy v centru. Bude tak o další důvod méně Americkou otevírat. Citlivým místem je křižovatka na Belánce. Ta měla být už dávno rozšířena, ještě před zavřením Americké. Bohužel řadu let ta myšlenka tzv. ležela u ledu. V těchto dnech jsme ale vypsali tendr na urychlené dopracování projektu s cílem co nejdřív rozšíření zrealizovat.

Michal Vozobule (TOP 09)

Všechna data neustále jasně ukazují, že je toto opatření velkým přínosem a lidé si již na něj zvykli. Není tedy žádný důvod současný režim na Americké jakkoli měnit.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Do řádně stanovené uzávěrky ani po opakované výzvě nedoručili odpověď zástupci klubu Pirátů a ODS. Jinak odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Politická korida, Americká třída, uzavření Americké třídy, uzavírka, MHD, plynulost provozu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o uzavírce části Americké třídy pro individuální automobilovou dopravu?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.