Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Posílení trolejbusové dopravy chystá město Plzeň, koupí nové vozy a zřídí linky do dalších lokalit

Posilovat dál trolejbusovou dopravu bude město Plzeň nejen nákupy nových vozů, ale i novými linkami. Spolu s tramvajovou trakcí má podle Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) ze všech dopravních aktivit ve městech největší smysl pro ochranu klimatu a udržitelného životního prostředí. Energetická krize rozvoj neomezila. Loni i letos nakoupily PMDP šest nových vozů, z toho dva dlouhé 18 metrů.

„V plzeňské městské hromadné dopravě vozíme teď v pracovní dny zhruba 265 tisíc cestujících denně. Trolejbusy jich převezou zhruba 70 tisíc, tedy 27 procent, autobusy 21 procent. Největší podíl mají tramvajové linky," řekl mluvčí dopravních podniků René Vávro. PMDP mají 325 vozů, z toho 102 trolejbusů, 114 autobusů a 109 tramvají. Průměrné stáří trolejbusů je mírně nad osm let, všechny vozy jsou nízkopodlažní a lze do nich nastoupit rovnou z chodníku.

PMPD provozují devět trolejbusových linek. Podle náměstka primátora Michala Vozobule (TOP 09) připravuje město novou trolejbusovou trať z centra Plzně na Severní Předměstí zhruba za 250 milionů Kč. Akce je v seznamu strategických investic do dopravy, které chce Plzeň do roku 2030 podpořit z fondů EU. V seznamu, který teď schvalují ministerstva a připravují se výzvy, je také nová tramvajová trať na Vinice za půl miliardy Kč. Do února 2023 bude kompletně hotová nová tramvajová vozovna za 1,7 miliardy Kč.

MHD se po covidových propadech vrátila už v polovině roku na počty cestujících před pandemií. „Zdražení nafty i dopravní politika města přivede další cestující do MHD. Veřejná doprava už je v takovém stavu, že má potenciál lákat dál," řekl náměstek Michal Vozobule.

PMPD loni nakoupily dva kloubové 18metrové trolejbusy a čtyři standardní vozy, všechny s trakčními bateriemi. Mohou tak jezdit i po úsecích bez trolejového vedení. „Letos nakupujeme stejné počty, dva bateriové kloubové už máme, čtyři dvanáctimetrové bateriové ještě přijdou. Kupujeme výhradně klimatizované, bateriové, tedy parciální vozy, vybavené automatickým počítáním cestujících a kamerovými systémy," řekl Vávro. Trolejbus standardní délky aktuálně stojí téměř 12,5 milionu Kč, kloubový 17 milionů Kč.

PMDP chtějí využít na nákupy nových trolejbusů evropské dotace, které lze čerpat už teď i v následujících deseti letech na bezemisní a energeticky úsporné vozy. Hlavním zdrojem je operační program IROP, kde ale PMDP očekává rychlé vyčerpání prostředků, neboť pokrývá jen malou část potřeby obnovy a rozvoje vozových parků měst. Podle mluvčího jsou přislíbené další možnosti podpory, například fondy z prodejů emisních povolenek. „Podpora nákupu bezemisních vozů MHD a rozvoj tramvajových a trolejbusových tratí dává z hlediska ochrany klimatu a udržitelného životního prostředí největší smysl ze všech aktivit v dopravě ve městech," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Trolejbusová doprava, hromadná doprava, Plzeňské městské dopravní podniky, PMDP, trolejbusy, trolejbusová trať, doprava, Plzeň, městská hromadná doprava, Michal Vozobule, Evropská unie, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posílení trolejbusové dopravy chystá město Plzeň, koupí nové vozy a zřídí linky do dalších lokalit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.