Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silniční most v Liticích se na dva měsíce úplně uzavře, projdou jen pěší po provizorním chodníku

Dosud byl kamenný most v Liticích uzavřený pro automobilovou dopravu a vozy městské hromadné dopravy mohly projíždět pouze polovinou vozovky. Od úterý se ale most uzavře kompletně a projdou po něm pouze chodci. Konečná autobusů MHD bude před mostem, linkové spoje budou využívat objížďku.

Most na Klatovské ulici v Liticích převzalo město před osmi lety od ŘSD. Při důkladné kontrole se zjistilo, že není v nejlepší kondici a musí projít důkladnou opravou. Práce začaly už v polovině července a celkem vyjdou na 25 milionů.

„Při opravě byly nejprve odstraněny konstrukční vrstvy komunikace a zásyp v části historické klenby a nad železobetonovou deskou v druhé části mostu na povodní straně. Po obnažení klenby bylo zjištěno, že původní klenbu nelze spřáhnout s novou železobetonovou deskou, což potvrdil i projektant,“ popisuje technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) Andrea Fojtíková. Změny začnou v úterý 4. října. 

Provoz na dálnici D5 omezí plánovaná oprava povrchu vozovky v úseku od Plzně k Boru u Tachova

Řidiči musí počítat od pondělí 3. října s částečným omezením dopravy na dálnici D5. V úseku 88,5 – 131 kilometr z důvodu opravy cementobetonového krytu vozovky. Až do 14. října tam budou krátkodobě uzavírat jednotlivé jízdní pruhy ve vybraných...

 

Dostavba novější části mostu probíhala v 50. letech a nedochovala se k ní kompletní stavební dokumentace. „Proto byla navržena nová samonosná železobetonová nosná konstrukce včetně hlubinného založení na mikropilotách. Kvůli přístupu vrtné soupravy je nutné úplné uzavření mostu a novou železobetonovou konstrukci udělat v místě klenby najednou. Proto bude nutné most uzavřít úplně i pro autobusy MHD,“ upřesnila Fojtíková.

I přes nečekané komplikace by se vše mělo stihnout v termínu, tedy do počátku prosince. Součástí rekonstrukce je i oprava a sanace přiléhající kamenné zdi a původní historické mostní klenby. „Provádí se nová izolace ochranná vrstva, ve finále dojde na celé souvrství vozovky. Most získá na krajích nové římsy a zábradlí, vozovka bude zúžena a chodníky rozšířeny. Spolu s opravou mostu probíhá i výměna vodovodu. Ten je totiž veden mostní konstrukcí,“ uvedl Václav Šašek, který má stavbu na starosti.

Konečná linek vozů MHD bude v zastávce Litice-náves. Autobusy se budou točit v křižovatce ulic Řepná – V Úhlu. „Linkové autobusy dopravce Arriva na linkách 450431, 450561, 450562 a 450561 budou využívat objížďku stanovenou pro ostatní automobilovou dopravu, budou ale přitom zajíždět i na náhradní zastávku Litice umístěnou v točně MHD blízko kostela, na provizorní konečnou u mostu v Liticích. Na těchto linkách zůstává platit stejný tarif jako na linkách MHD, a to včetně předplatného,“ upřesnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.


Most Litice - 1960 (archiv: J. Calta)

Kamenný most s jedním polokruhovým obloukem překonává potok uprostřed Litic, které jsou od roku 1990 součástí Plzně jako její šestý obvod. Nosnou konstrukci mostu tvoří kamenná klenba s kamennými opěrami, která byla na povodní straně rozšířena o železobetonovou monolitickou desku založenou na železobetonových opěrách. Ve vysoké části těla mostu byla dodatečně v polovině 19. století osazena barokní socha svatého Jana Nepomuckého. Ta je jako jediná památkově chráněná, a proto je během stavby chráněna bedněním.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky oprava mostu, Litice, uzavírka, objízdná trasa, změna jízdních řádů, SVSMP, městská hromadná doprava, klenba, oprava, Ředitelství silnic a dálnic, Plzeň, Jan Nepomucký, Václav Šašek, Arriva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silniční most v Liticích se na dva měsíce úplně uzavře, projdou jen pěší po provizorním chodníku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.