Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Provoz na dálnici D5 omezí plánovaná oprava povrchu vozovky v úseku od Plzně k Boru u Tachova

Řidiči musí počítat od pondělí 3. října s částečným omezením dopravy na dálnici D5. V úseku 88,5 – 131 kilometr z důvodu opravy cementobetonového krytu vozovky. Až do 14. října tam budou krátkodobě uzavírat jednotlivé jízdní pruhy ve vybraných úsecích a doprava bude svedena vždy pouze do jednoho jízdního pruhu. Od pondělí začne také oprava tunelu Valík a také zde je třeba počítat s kolonami a se zdržením.

„Důvodem pro částečné uzavírky úseků dálnice D5 je provádění oprav cementobetonového krytu vozovky v rámci akce D5 CB desky. Na základě dlouhodobého sledování vývoje poruchovosti CB krytu vozovek mezi kilometry 88,5 - 131,4 byly vybrány lokality, na kterých bude provedena oprava degradovaných CB desek, které jsou zde drceny provozem i třením mezi sebou,“ vysvětlil Adam Koloušek z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ŘSD. Jde zhruba o úsek od Líní za Plzní před Bor u Tachova. Celkem jde o opravu za 10,7 milionu korun bez DPH.

Na cementobetonových horních vrstvách D5, vybudovaných před 24 lety, se místy tvoří takzvané mikrotrhliny. ŘSD technologii přestalo používat v roce 2012. „Využívala se v řadě míst evropské dálniční sítě. Podobné následky jsou řešené v řadě evropských zemí," řekl už dříve mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Tehdy uvedl, že ŘSD opraví do pěti let povrch na 61 kilometrů dlouhém úseku dálnice D5 od okraje Plzně (90. kilometr) po Rozvadov. ŘSD nechává od roku 2018 betonové vozovky impregnovat, což snižuje nasákavost betonu a prodlužuje jejich životnost. Na druhou stranu D5 od Prahy po 90. kilometr je asfaltový povrch.

Od pondělí 3. října do čtvrtka 6. října se také uskuteční v tunelu Valík na dálnici D5 pravidelná technická údržba. „Z tohoto důvodu bude nejprve v pondělí od brzkých ranních hodin (cca od 5. hodiny)  uzavřen celý tubus dálničního tunelu ve směru jízdy na Prahu. Veškerý provoz bude v tunelu sveden do  jízdního směru vedoucího na Spolkovou republiku Německo. Toto uzavření potrvá do středečních ranních hodin, kdy dojde ke změně a uzavře se tubus vedoucí na Německo. V tomto případě tedy budou řidiči projíždět tunelem pouze ve směru jízdy na Prahu. S tímto omezením musí řidiči počítat až  do čtvrtka, kdy by se měl provoz v odpoledních hodinách (cca ve 14 hodin) ve Valíku opět plně obnovit," informovala mluvčí policie Pavla Burešová. 

Na změnu související s průjezdem tunelu Valík budou řidiči upozorňováni dopravními značkami, před tunelem bude snížená i rychlost jízdy. Je možné, že se budou v úseku omezení tvořit kolony, proto je nutné počítat s případným zdržením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ŘSD

Štítky oprava dálnice D5, omezení provozu, výměna cementobetonových desek, ŘSD, oprava, dálnice, tunel, Plzeň, Ředitelství silnic a dálnic, Tachov, Bor, Praha, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz na dálnici D5 omezí plánovaná oprava povrchu vozovky v úseku od Plzně k Boru u Tachova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.