Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňská aglomerace má seznam investic do dopravy s podporou EU za dvě miliardy korun

Plzeňská aglomerace sestavila seznam investic do dopravy, které chce do roku 2030 podpořit z fondů Evropské unie. Více než 1,5 miliardy Kč by mělo jít z programů IROP a operačního programu Doprava do Plzně a další stovky milionů do prstence částí okresů Plzeň-sever, jih a Rokycany.

Téměř za 300 milionů korun nakoupí plzeňský dopravní podnik tramvaje Škoda. V seznamu je i nová tramvajová trať na Vinice za půl miliardy korun, která by měla být hotová do roku 2030. „Teď budeme projektovat dokumentaci pro územní rozhodnutí, kde bude zpřesněná cena," uvedl končící náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule (TOP 09). Další akcí je trolejbusová trať z centra Plzně na Severní Předměstí zhruba za 250 milionů Kč.

Plzeň dále do seznamu zařadila 300 milionů na modernizaci Klatovské třídy a připravuje rekonstrukci tramvajové točny linky číslo 4 na Košutce, kde by vznikl prostor pro odstavení vozidel a zmodernizovaly by se přístupy na sídliště, na vše by potřebovala 200 milionů Kč. Dalších 150 milionů Kč by mělo jít na nový terminál Rondel, kde se předpokládají přestupy z linkových autobusů na MHD a nová tramvajová zastávka.

Z programu IROP by se měly hradit dopravní terminály s přestupy na vlak, autobus nebo MHD, konkrétně v Plzni na Zábělé na konečné trolejbusu číslo 16, kde má vzniknout přestupní místo pro linky z oblasti Chrástu, další se plánují v Nezvěsticích, Dobřanech a Stodě.

V seznamu akcí jsou dále cyklostezky, v Plzni je to greenway z Radobyčic do Útušic s lávkou přes Radbuzu směrem na jih, která počítá s dotací 11 milionů korun. Krajská správa silnic chce 30 milionů korun na cyklostezku Bukovec - Chrást, která vznikne na tělese železnice. Další je stezka pro cyklisty Dýšina - Kyšice s dotací deset milionů Kč a lávka přes Radbuzu v Chotěšově za 14 milionů. Plzeň by měla dostat 30 milionů na lávku přes Rokycanskou třídu, na niž chce mít letos projekt pro územní rozhodnutí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky investice do dopravy, podpora EU, modernizace Klatovské třídy, doprava, Evropská unie, Plzeň, okres Plzeň-sever, Rokycany, lávka, cyklostezka, Michal Vozobule, TOP 09, Chrást

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská aglomerace má seznam investic do dopravy s podporou EU za dvě miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.