Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Už podruhé tento týden v Plzeňském kraji nevyjely desítky spojů autobusů, dopravci chybí řidiči

Desítky plánovaných spojů veřejné autobusové dopravy nevyjely po pondělním výpadku také ve středu na Tachovsku, severním Plzeňsku a Domažlicku. Firma Arriva má problémy s nemocností i nedostatkem řidičů. S krajem i s Plzeňským organizátorem veřejné dopravy POVED hledá řešení, které minimalizuje počty neodjetých spojů.

„Stále evidujeme nevyjetí spojů v nižších desítkách, rozhodně ne 50 jako v pondělí. Jde o asi 1,5 procenta z celkové objednávky," řekl novinářům vedoucí krajského odboru dopravy Dušan Pakandl. Kraj už podruhé jednal s Arrivou a dohodly se na krocích, které budou směřovat k okamžité redukci počtu nevyjetých spojů. Kraj v pondělí akceptoval, že dopravce může zajišťovat veřejnou obslužnost v regionu i vozidly, která nesplňují standard dohodnutý ve smlouvě. Tedy i vozy jiných dopravců, které nejsou označené logem a barvami kraje a nemají odbavovací strojky.

Arriva, která má s krajem od roku 2020 desetiletou smlouvu, dnes sdělila, že ji situace mrzí, ale že se potýká s vyšší nemocností v kombinaci s dlouhodobým nedostatkem profesionálních řidičů. Těch podle mluvčího Jana Holuba nemá dost žádný dopravce a je to problém. Firma spolupracuje s POVEDem a hledají možnosti, jak nemocné co nejdřív nahradit. „I přes platy, které teď opět navyšujeme, je kvůli vyčerpanému trhu práce těžší nalákat k volantům nové zájemce. Autoškolu a rozšíření řidičského průkazu zaplatíme. Řidiče lákáme i na nadstandardní benefity," řekl mluvčí Jan Holub. Jmenoval třeba zvýhodněné tankování, bankovní účet a jeho vedení zdarma, pracovní ošacení nebo i příspěvky na nákup v lékárně, na sport a kulturu.

„Prioritou kraje je, aby cestující, který přijde na zastávku, byl odvezený z bodu A do bodu B, což firma akceptovala," uvedl Pakandl. Na dnešek firma zajistila subdodávky, například Autobusy Karlovy Vary, které jezdí na části linek na Tachovsku. Dlouhodobým řešením podle Pakandla je, že se Arriva snaží marketingem zvyšovat počty řidičů, organizují a platí jim autoškoly a zvyšují platy.

Kraj se s Arrivou domluvil, že do 14:00 předchozího dne firma informuje kraj a POVED, které spoje následující den nevyjedou. „POVED po 14:00 informuje starosty obcí, kteří to řeknou občanům a ti se také mohou dívat na web www.idpk.cz. A ráno už by se nemělo stát to, že by ještě něco dalšího nejelo," konstatoval.

Jako sankci za neodjeté spoje požaduje Plzeňský kraj šest milionů po společnosti Arriva

Velmi přísnou pokutu přesahující šest milionů korun požaduje Plzeňský kraj po autobusovém přepravci ze společnosti Arriva. Jde o sankci za desítky kilometrů, které spoje společnosti neodjely řádně loni v červnu a v červenci. Stalo se tak krátce...

Současná situace není podle Pakandla problémem kraje, ale dopravce. „Plzeňský kraj objednává, řádně hradí zálohové platby, a dopravce neodvádí takovou službu, jakou by odvádět měl," uvedl. Za neodjeté kilometry kraj Arrivě neplatí a bude ji sankcionovat - může nárokovat až 1000 Kč za neodjetý kilometr. „Sankce se uplatňuje po kvartálech, případně letech, promlčecí doba je tři roky a není důvod to řešit ze dne na den," zdůraznil. Podle Pakandla by bylo dobré počkat na výsledek loňského sporu kraje s dopravcem, zda je 1000 korun moc. Městský soud v Plzni zatím nerozhodl.

Arriva argumentuje nemocností, odchody řidičů, které podle Pakandla souvisí s náročností práce, a nedaří se zcela a rychle realizovat nábor. „Dopravce se snaží situaci řešit. Jednoznačně konstatovali, že to je jejich problém, a řekli, jaká opatření k nápravě přijímají," dodal. Podle dohody z pondělí je Arriva předloží kraji a POVEDu do deseti dnů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Arriva Střední Čechy

Štítky Arriva, autobusy, zrušené spoje, nevyjely autobusy, chybí řidiči, nedostatek řidičů, Plzeňský kraj, okres Tachov, okres Domažlice, Jan Holub, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už podruhé tento týden v Plzeňském kraji nevyjely desítky spojů autobusů, dopravci chybí řidiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.