Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Očkování skunků je pěkně smradlavá záležitost, ošetřovatele v zoo neochránily ani speciální obleky

Do ochranného vybavení, za které by se nemusela stydět ani protichemická jednotka, se nasoukali ošetřovatelé v plzeňské zoologické zahradě. Čekal je totiž nelehký úkol. Kvůli pravidelnému očkování museli odchytit hned 19 skunků pruhovaných. Asi každý ví, že tyto šelmy jsou proslulé svou speciální zbraní v podobě odporně páchnoucího výměšku. Když takovouto spršku dostanete, budete vonět ještě pěkně dlouho.

„Skunky je nutné každý rok očkovat proti vzteklině. Zvířata se odchytí, určí se pohlaví nejmladších členů skupiny, naočkují se a ihned se zase vypustí. Skunk umí výměšek ze svých pachových žláz nasměrovat přímo do očí nepřítele. Pálí to opravdu hodně a v případě zásahu je třeba okamžitě oči vypláchnout vodou,“ popisuje Kateřina Misíková ze Zoo Plzeň.


Skunk neomylně míří na oči. Bez jejich vypláchnutí hrozí silný zánět spojivek.

Odchytit 19 zvířat už je nějaká nálož a zapotřebí bylo mnoho statečných ošetřovatelů. Do akce nastoupili v ochranných oblecích, rukavicích, s respirátory a plastovými štíty chránících oči. Skunk je ale dobrý střelec a jeho nepřítel si může být jist, že po zásahu bude smrdět ještě pár týdnů. Zápachu se totiž zbavuje jen velice těžko a při reakci s vodou ještě zesílí. Tohle všechno ošetřovatelé moc dobře vědí. „Zasažení našich oblečků vypadalo sice nevinně, avšak odér prošel skrz,“ podotkla Misíková.

Skunk žije v lesích Severní Ameriky a nemá téměř žádné přirozené nepřátele. Dokonce i medvěd se jim raději snaží vyhnout. Skunky ovšem s oblibou loví výr virginský, který útočí tak rychle, že skunk nestihne zareagovat. Po smrti se ovšem nepříjemný smrad stejně uvolní. Výři ale mají velice slabý čich, takže je tento fakt nikterak netrápí. 

Pokud se skunk cítí v ohrožení, začne dupat a zvedat ocas. Když je v koncích, vystříkne z pachových žláz po stranách řitního otvoru páchnoucí sekret. Zpravidla míří na oči, což vede až k dočasné slepotě. Podle odborníků dokáže cíl o velikosti lidského oka trefit na vzdálenost dvou metrů. 

Skunčí pižmo se skládá z chemikálií přírodního původu obsahující sloučeniny síry. Zápach můžeme přirovnat ke směsi česneku, sirouhlíku a spálené gumy. Smrad je natolik intenzivní, že je cítit i na vzdálenost jednoho kilometru. U lidí s citlivým nosem dokáže závan skunčí voňavky způsobit bolesti hlavy a zvracení.

V Plzeňské zoo žili skunci již v 80. letech. K jejich chovu se zahrada znovu vrátila před 16 lety. Tyto šelmy se živí především hmyzem, drobnými obratlovci i rostlinnou potravou. V přírodě obývají pestrou škálu biotopů, jako je například okolí řek porostlých křovinami a lesy.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, skunk pruhovaný, očkování skunků, kuriozita, zajímavost, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, oblečení, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování skunků je pěkně smradlavá záležitost, ošetřovatele v zoo neochránily ani speciální obleky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.