Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový most ve Spáleném Poříčí zdobí téměř dvoumetrová kovaná socha Jana Nepomuckého

Víc než dvoumetrová moderní železná socha světce Jana Nepomuckého zdobí nově postavený most přes řeku Bradavu v brdském Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku. Socha světce, který je považován za ochránce proti povodním a za ochránce mostů, vznikla v uměleckém kovářství Jiřího Brože v Kvíčovicích na Domažlicku.

„Plastika včetně podstavce váží 120 kilogramů, výška samotné plastiky je 217 centimetrů a s podstavcem měří 350 centimetrů. Je to unikát, protože je to zpracované celé kovářským způsobem. Z hutní kulatiny a pásoviny je tvořená celá postava, plně z plechu jsou jen dlaně a obličej," popsal Jiří Brož. Díky použitému materiálu je tak postava otevřená, je skrz ní vidět, což umožňuje například její večerní nasvícení. Celé dílo je žárově pozinkováno a natřeno načerno, světcovy atributy - ratolest a hvězdy a také kříž s Ježíšem, rovněž odlitým v kovárně, jsou pokryté plátkovým zlatem. Hlavním autorem díla, které vzniklo v kvíčovické kovárně s více než stopadesátiletou tradicí, je umělecký kovář Dmytro Romaniuk. Podstavec je umístěn vně mostu tak, aby postava začínala na úrovni zábradlí.

Zbrusu nový most přes řeku Bradavu mají ve Spáleném Poříčí, už po něm mohou jezdit i automobily

Motoristé se už mohli vrátit na most přes řeku Bradavu ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku. Loni se starý, ale dopravně velmi důležitý most na silnici I/1 zdemoloval, od té doby se budoval zcela nový. Ten už průjezdný, ale zatím s omezeními.

Nový most přes řeku Bradavu na hlavním tahu z Plzně na Příbram postavilo namísto původního, úzkého a zahnutého mostu u sokolovny Ředitelství silnic a dálnic. Most stál zhruba 45 milionů korun a po 15 měsících oprav se částečně otevřel na konci července. Stavba pomohla nejen řidičům a pěším, ale odstraní také problémy při záplavách.

Na původním mostě, postaveném po katastrofální povodni z roku 1925, žádná socha nebyla. „My jsme to jako obec chtěli doplnit. Jednak jsme renovovali původní litinový křížek, který na tom mostě byl, a nově jsme nechali udělat sochu Jana Nepomuckého," vysvětlil místostarosta města Pavel Čížek (STAN).

Přímo v Poříčí je tak už třetí socha světce narozeného v nedalekém Nepomuku. Dvě barokní kamenné sochy Jana Nepomuckého jsou před radnicí a pod kostelem, další je ještě v Těnovicích, které pod Poříčí spadají. Sochy městečko s necelými 3000 obyvatel postupně restaurovalo. „Jsou to sochy, které byly postavené ještě dávno před tím, než byl Jan svatořečen," podotkl Čížek. Protože město chtělo na nový most něco modernějšího, oslovilo Brožovo kovářství. Náklady na sochu byly něco přes 300.000 korun, město ještě v příštím roce chce na nový most navázat úpravou chodníků či veřejného osvětlení a okolního prostoru, dodal místostarosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Pešek

Štítky Socha Jana Nepomuckého, Spálené Poříčí, most přes Bradavu, umělecký kovář, Jiří Brož, socha, Jan Nepomucký, povodeň, Bradava, Plzeňský kraj, okres Domažlice, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový most ve Spáleném Poříčí zdobí téměř dvoumetrová kovaná socha Jana Nepomuckého  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.