Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Starožitník nelegálně obchodoval se slonovinou, celníci při razii objevili kly a další artefakty za miliony korun

Dva sloní kly a desítky výrobků ze slonoviny našli celníci při zátahu ve starožitnictví v Plzni. Celková hodnota věcí se pohybuje v řádech několika milionů korun. O akci s krycím názvem “Olifant“ informovala Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

„Při závěrečné razii s krycím názvem Olifant zajistili celníci dva sloní kly, několik desítek artefaktů ze slonoviny, finanční hotovost ve výši 25 000 korun a další důkazní materiál,“ uvedla Martina Kaňková. Celková hodnota zajištěných věcí je šest milionů korun.

Celníci už zahájili v případu úkony trestního řízení pro podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. „Prověřováním zjistili, že osoba nelegálně nabízí k prodeji, obstarává a přechovává předměty ze slonoviny, a to bez příslušných dokladů,“ upřesnila Kaňková. Případem se celníci dál zabývají, dozor nad ním má Okresní státní zastupitelství Plzeň-město.

Zákaz obchodu se slonovinou platí v celé Evropské unii. Výjimkou jsou předměty vyrobené před rokem 1947, které jsou považovány za starožitnost.

Za zastřeleného rysa schovaného v mrazáku dostal šéf mysliveckého spolku jen pokutu

Až tříletý trest si mohl vyslechnout předseda jednoho z mysliveckých sdružení na Klatovsku. Policie u něj při domovní prohlídce našla tělo mrtvého rysa a další vypreparované chráněné živočichy jako jsou bobr nebo tetřev. Od okresního soudu však...

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Generální ředitelství cel

Štítky celní správa, razie, obchod se slonovinou, nelegální obchod, kel, Plzeň, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starožitník nelegálně obchodoval se slonovinou, celníci při razii objevili kly a další artefakty za miliony korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.