Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní mládě kapybary dostalo jméno Máňa, největší hlodavce světa chová plzeňská zoo už 25 let

Zavalité kapybary mohou návštěvníci plzeňské zoologické zahrady obdivovat už čtvrt století. Pokřtěné mládě přišlo na svět 11. června a nyní získalo své jméno. Tyto hlodavce, kteří mohou vážit až 80 kilo, chová zahrada už od roku 1997.

Víte, že indiáni říkají kapybarám Páni trávy a například cestovatel Miroslav Zikmund o ní hovořil jako o plavounovi, což je její starší český název?

Chovatelé zatím netuší pohlaví mládětě, i tak dostalo jméno Máňa. Kapybary, které připománají přerostlá morčata, začala zahrada chovat v témže roce jako například tučňáky, mary, varany komodské či zubry. Slavnostní křest mláděte zpestřilo narození dalšího vrhu u jiné samice. 

„V posledních letech žije ve výběhu americké pampy s lamami a nandu pampovými. K rozmnožování potřebuje vodní nádrž. V Plzni ji kapybary mají ve venkovní expozici i vnitřní ubikaci,“ popsal mluvčí zoo Martin Vobruba.

Matkou pokřtěného mládětě je samice Steffi narozená v Mnichově, otcem je Don Juan z Košic. „V roce 2019 jsme obnovili chov kapybar bezprostředně po úhynu poslední staré samice. První mládě, samice Sabina se narodilo v roce 2020 samici Silvii, ta u nás zůstala. V loňském roce samice Steffi odchovala dvojčata, samice, které odešly do jiného chovu. Malá kapybara před nedávnem přišla o matku, ale je již dost velká na to, aby osamostatnění přežila," vysvětlil Vobruba. 

Plzeňská lvíčata už dostala svá jména, brzy se také poprvé podívají do zmodernizovaného výběhu

Ghazanfar, Ghizléne a Galíya. To jsou jména květnových lvích trojčat, která přišla na svět v plzeňské zoologické zahradě. Původně byla čtyři, jedno mládě však uhynulo. Zatím žije samice s mláďaty od otce Matese a starších sourozenců odděleně....

 

Kapybary žijící volně v přírodě mohou vážit až 50 kilogramů. V zajetí se jim daří podstatně lépe, o čemž svěčí i jejich váha, která může dosahovat i více než 80 kg. Tito hlodavci jsou velmi dobrými plavci. Pod vodou mohou vydržet osm až deset minut. Stejně jako napřkílad hroch má oči, uši a nozdry v jedné rovině. V zoologických zahradách se dožívají 12 let. 

„Jejími hlavními nepřáteli jsou anakondy, kajmani, jaguáři a lidé, kteří je často loví pro maso. Potravu tvoří hlavně dužnaté vodní rostliny. Dorůstá délky jednoho metru, mezi prsty je plovací blána. Má poměrně řídkou a hrubou srst. Žijí sociálním způsobem života, v jedné skupině je samec, dvě až tři samice a mláďata. Na společném shromaždišti se může sejít až 100 jedinců," uvedla zooložka Miroslava Palacká. V Evropě chová kapybary přes 230 zahrad a zooparků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková, Olga Kezniklová

Štítky zoologická zahrada, Zoo Plzeň, kapybara, odchod, hlodavci, zahrada, Martin Vobruba, Miroslav Zikmund, Don Juan, Mnichov, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní mládě kapybary dostalo jméno Máňa, největší hlodavce světa chová plzeňská zoo už 25 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.