Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Oblíbený poník umíral ve strašlivých bolestech, návštěvníci farmaparku ho nakrmili pichlavým akátem

Naprosto nepochopitelně se zachovali návštěvníci populárního Farmaparku u Toma nedaleko Plzně. I přes upozornění a nápisy, že nemají zvířata krmit, strkal starší pár s vnučkou poníkům do ohrady jedovatý trnovník. Ošetřovatelé sice stihli zasáhnout, pro jednoho z šesti poníků ale bylo už pozdě. Zvíře trpělo ukrutnými bolesti, veterinářka už mu nedokázala pomoci a klisnu Pepinu musela utratit.

Farmapark u Toma v Ledcích u Plzně funguje od 15 října 2021. Jeho cílem je dětem představit hospodářská zvířata a ukázat, jak takový chov vypadá. Pravidelně se tam konají příměstské tábory i další akce pro školky i veřejnost.

„S lítostí vám musíme oznámit, že v 5:30 ráno zemřel náš poník Pepina,“ těmito slovy začíná smutný facebookový status zakladatele oblíbeného farmaparku Tomáše Urbánka. „Zcela z nepochopitelných důvodů starší pár s vnučkou natrhal větvičky akátu z lesa a přes ohradu krmili naše poníky. Vedle cedulky: Nekrmit! I přes včasný zásah ošetřovatelky, která doslova vytahovala ostnaté větvičky akátu z krku třem poníkům, bylo jasné, že je potřeba jednat,“ popisuje Urbánek.

Dlouhé hodiny bojovala veterinářka o život poníka „I přes veškerá analgetika došlo ke kolikovému stavu, kdy se zastavila střeva. I přes všechno zavodňování a ředění toxinu se stav nezlepšoval. Ponička trpěla bolestí a bylo jí hrozně špatně. Utráceli jsme ji před šestou ráno. U poníka stačí velmi málo, pár gramů, aby k tomuto stavu došlo,“ popsala Plzeňské Drbně veterinářka Markéta Tučková.

Velmi zdrcené z toho byly ošetřovatelky i samotný zakladatel parku. Pepina byla jedním z prvních zvířat, které zde měli a děti ji doslova milovaly. „Jednalo se o jeden z nejhorších zážitků v našem životě. Dát rozhodnutí o utracení Pepiny, která sotva stojí a má ukrutné bolesti, když víte, že to způsobila větvička z ruky návštěvníka, to je něco strašného,“ říká zkroušeně Urbánek. Dále podotýká, že je nejvíce šokovalo, že byl někdo schopný zvířata krmit pichlavou rostlinou, kterou je i tak problém utrhnout. „Chápu, že děti hodně věcem nerozumí, ale že dospělý člověk je schopný tohle udělat jsem opravdu nečekal,“ svěřil se Urbánek naší redakci.

Krmení zvířat bez vědomí majitele a porušení zákazu krmení se může považovat za trestný čin týrání zvířete. Nezodpovědní návštěvníci, kteří mají život poníka na svědomí z parku odešli a majiteli se zatím neozvali.

Neznalost a ignorování pravidel

Podle zakladatele parku nejspíš návštěvníci nejednali s úmyslem zvířatům ublížit, ale šlo o do nebe volající neznalost. „Aktuálně řešíme další postup, jak se k celé věci postavíme,“ uvedl. Hned po události nechal nejbližší akáty odstranit. „Jenže když půjdete 200 metrů od ohrady, tak také najdete akát a my nemůžeme vykácet celý les. Určitě ale půjdeme edukativní cestou, abychom lidi patřičně informovali a dovzdělali,“ sdělil.

Spolu s Pepinou bylo ve výběhu dalších pět poníků. Provozovatel se snaží, aby u všech zvířat vždy byl někdo z personálu a mohl případně zakročit. S něčím takovým se však ještě nesetkali. „Spíše vidíme situace, že maminka kouká do telefonu a nehlídá své dítě, které tam pak začne běhat mezi zvířaty. Tohle ale vidíme a víme, že máme zasáhnout,“ popisuje Urbánek a doplňuje, že každý návštěvník může zvířatům dopřát krmivo, které mají přímo ve farmaparku a nemusí se obávat, že by zvířeti uškodili.

I pár jablek může být u koně velký problém

Ani u tvrdého chleba si nemůžete být jisti, že cizímu koni neublížíte. Může být například alergický na kvasnice. 

Snad každý chovatel koní se někdy setkal s případem, že se lidé na procházce zastavovali u ohrady a dopřávali koním jablka či ztvrdlé pečivo. „Koně jsou obzvláště citliví na změnu krmení a co se týče jablek nebo nedej bože už nakvašených jablek, tak ty mohou vyvolat kolikový stav nebo schvácení kopyt. Sice ten člověk dá koni jen jedno jablíčko, ale když to udělá dalších dvacet lidí, tak mohou to zvíře i zabít,“ varuje veterinářka.

Sama se také setkává s případy, kdy jí někdo tento fakt rozporuje a tvrdí, že když utrhne trávu rostoucí u výběhu, tak přeci koni neuškodí. „Jenže pokud je ten kůň na dietě, tak i taková travička může vyvolat fatální problém. Náhodný kolemjdoucí prostě neví, co má ten kůň za dietu, jestli nemá problém a pak i trocha trávy, jedno jablko i jeden rohlík můžou způsobit velké problémy,“ apeluje Tučková.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farmapark u Toma

Štítky Farmapark u Toma, zoopark, otrava, veterinářka, otrava koně, krmení koní, Tomáš Urbánek, Ledce u Plzně, poník, trnovník, bolest, veterinární lékař, Plzeň, Ledec, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený poník umíral ve strašlivých bolestech, návštěvníci farmaparku ho nakrmili pichlavým akátem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.