Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rezidence slavného plzeňského továrníka Oskara Semlera prošla rozsáhlou rekonstrukcí

Nejrozsáhlejší a nejvýznamnější bytová realizace podle konceptu světově uznávaného architekta Adolfa Loose prošla velkou rekonstrukcí a od září se otevře i pro návštěvníky. Dům Oskara a Jany Semlerových na Klatovské třídě 110 v Plzni se pyšní interiérem z počátku 30. let 20. století. Objekt patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě.

Do celého světa se vyvážely luxusní pozlacené gramofonové jehly z továrny slavného plzeňského průmyslníka

Gramofonové jehly vyvážené do celého světa pod značkou SEM začala v roce 1927 vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další...

Oskar Semler byl významný plzeňský podnikatel. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další továrník Hugo, syn Simona Semlera. Dodnes jsou gramofonové jehly SEM v nádherných krabičkách vyhledávaným a velmi ceněným sběratelským artiklem.

Náročná obnova rezidence probíhala v několika etapách po dobu zhruba deseti let. První fáze se zaměřila na revizi střech, izolaci podkroví a suterénu. Dělníci taktéž vybourali některé novodobé konstrukce a věnovali se také opravě oken. V další etapě došlo k opravě plochých střech, přípojek a vnitřních rozvodů. „Součástí prací byla také rehabilitace a restaurování nejvíce poškozených prostor, předně vstupního vestibulu, šatny a zimní zahrady v historickém bytovém interiéru. Po jeho vyčištění byla jeho nejpodstatnější část od podzimu 2015 dočasně zpřístupněna veřejnosti," připomněla Gabriela Darebná, mluvčí Západočeské galerie v Plzni, která rezidenci provozuje.


Hlavní hala před opravou (2013) a po opravě (2022), foto: Západočeská galerie v Plzni

Mezi lety 2019 až 2021 se za více než 100 milionů korun opravil se takřka celý objekt. Rukama restaurátorů prošla většina dochovaného vybavení, obnovily se i detaily, které se v originále nezachovaly.

„Restaurátoři provedli například složitou opravu podlahy velké obytné haly, prostoru kuchyně a přípravny, pokojů manželů Semlerových, dětských pokojů, horní haly a další. Nejnáročnější byla oprava osmibokého prostoru jídelny, kde musel restaurátor kompletně rozebrat silně narušené mahagonové obklady, náročně je zrestaurovat včetně srovnání deformovaných desek, a před koncem prací zase osadit na původní místa,“ popisuje Darebná.

Nejnáročnější byla oprava jídelny, foto: Západočeská galerie v Plzni

V druhém křídle bytového domu nově vzniklo informační centrum, na které navazuje kavárna. Nově je tam i prostor pro kulturní programy. Součástí je také depozitář galerie. „Bytový dům rodiny Oskara a Jany Semlerových s interiérem jejich bytu patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Byt nemá klasická podlaží, je vestavěn do poloviny domu, kde se jednotlivé prostory různých výšek v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly, jde o takzvaný Loosův raumplan,“ popisuje mluvčí.

Po odstoupení pohraničí v roce 1938 se hlavní továrna bratří Semlerových u Vochova ocitla za československo – německými hranicemi. V roce 1939 byli donuceni svoji firmu prodat Pražské železářské společnosti. Rodina měla židovský původ. Za složitých okolností Hugo a jeho žena Lili uprchli přes Švýcarsko na Kubu a později se dostali do Kanady. Tam Hugo založil úspěšnou firmu v podnikání se dřevem. Oskarova rodina utekla do Austrálie, kde také Oskar v roce 1961 zemřel. Vochovská továrna byla po druhé světové válce byla znárodněna.

Adolf Loos v západočeské metropoli působil mezi lety 1907 až 1932 a vytvořil nejméně 13 interiérů. Do dnešních dnů se jich dochovalo osm a část z nich je i přístupná veřejnosti. Většina interiérů se stavěla v Plzni pro židovskou klientelu. Princip jeho slavného raumplanu má pouze Semlerova rezidence.

Do domu se rodina významného podnikatele Oskara Semlera nastěhovala v roce 1934. O pět let později ale musela emigrovat a dům připadl Němcm. V roce 1949 požádali Semlerovi o restituci, dům ale přešel na město. Po dalších letech vlastnil objekt stát a až v roce 1993 ho opět převedl na město.

„Byt rodiny Oskara Semlera byl již dříve rozdělen na několik menších samostatných bytů, oddělená hala sloužila jako učebna, později jako fotoateliér,“ přiblížila Darebná. Od roku 1969 je byt rodiny Oskara Semlera kulturní památkou a od roku 2003 se nachází na území městské památkové zóny. V roce 2014 se kulturní památkou stal celý dům na Klatovské 110, který byl před tím městem Plzní převeden na Plzeňský kraj, který jej v roce 2012 svěřil do správy Západočeské galerii v Plzni.

Prohlídky pro veřejnost začínají 23. září, vstupenky bude možné kupovat v předprodeji od 1. září.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Polák, Studio Petrohrad, archiv Západočeská galerie v Plzni

Štítky Oskar Semler, Adolf Loos, architektura, historie, Loosovy interiéry, dům, interiér, oprava, Plzeň, rekonstrukce, střední Evropa, Západočeská galerie v Plzni, rodina, residence, moderní architektura, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezidence slavného plzeňského továrníka Oskara Semlera prošla rozsáhlou rekonstrukcí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.