Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

I nadále zůstává Plzeňský kraj bez dluhů, nečerpá žádné úvěry a hospodaří z vlastních prostředků

Bez dluhů hospodaří i nadále Plzeňský kraj, který nečerpá žádné úvěry, oproti jiným regionálním samosprávám v České republice. Vyplynulo to z aktuální informativní zprávy o finančním hospodaření kraje, kterou pro média prezentovali členové krajské rady. Kraj má na běžných účtech disponibilní zůstatek kolem 425 milionů korun.

„Výsledek hospodaření za období leden - července 2022 vykazuje přebytek ve výši necelých 645 milionů korun. Dobře jsme na tom i v oblasti daňových příjmů. Oproti stejnému období předchozího roku nám přišlo dokonce o 617 milionů korun více. Díky tomu vykazuje Plzeňský kraj aktuálně k 5. 8. 2022 proti schválenému rozpočtu roku 2022 plnění daňových příjmů na 75 procent,“ upozornil náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký (ANO). Doplnil, že kraj zůstává nezadlužený, nečerpá žádné úvěry a hospodaření zvládá z vlastních prostředků.

Loni Plzeňský kraj hospodařil s přebytkem téměř 330 milionů korun. Peníze použije většinově na úhrady vyšších cen energií pro úřady a příspěvkové organizace. Příjmy kraje včetně státních transferů na platy učitelů a sociální služby činily podle náměstka 19,844 miliardy korun. Výdaje dosáhly 19,514 miliardy korun. Předloni kraj vykázal schodek.

„Samozřejmě jsme ale nadále proaktivní a budeme investovat, například teď investujeme do dialýzy v Klatovské nemocnici, a připravujeme další stavby," uvedl náměstek Zarzycký. Kraj připravuje i projekty stamilionových modernizací svých nemocnic v Rokycanech a v Plané. Největší letošní investiční akcí bude podobně jako loni dostavba západního obchvatu Plzně zhruba za 2,2 miliardy Kč, po němž mají řidiči začít jezdit od února 2023. Letos na něj má kraj vydat přes 650 milionů Kč.

Plzeňský kraj má nyní podle Zarzyckého na běžných účtech disponibilní zůstatek 425 milionů korun, které použije na investice a kofinancování dotovaných projektů. Zůstatek kraje na běžných účtech činil k poslednímu loňskému prosinci téměř 684 milionů korun, z toho téměř 259 milionů korun byly účelově vázané finanční prostředky. Za rok 2020 skončilo hospodaření Plzeňského kraje se schodkem 182 milionů Kč. Příjmy včetně transferů činily 17,027 miliardy, výdaje 17,209 miliardy Kč.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky hospodaření kraje, kraj bez dluhů, kraj nečerpá úvěry, Plzeňský kraj, úvěr, běžný účet, Česko, Roman Zarzycký, ANO 2011, Klatovská nemocnice, a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I nadále zůstává Plzeňský kraj bez dluhů, nečerpá žádné úvěry a hospodaří z vlastních prostředků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.