Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řeka poblíž cyklostezky vydala půlmetrový dělostřelecký náboj

K nálezům munice vyjíždějí policisté pravidelně. Tentokrát jeli k řece Úslavě nedaleko cyklostezky u Starého Plzence, aby prověřili možný nález protiletecké pumy. Z bezpečnostních důvodů uzavřeli bezprostřední okolí a povolali na místo pyrotechnika.

Na linku 158 se dovolal svědek, který ohlásil, že se v korytě řeky nachází předmět připomínající protiletadlovou pumu. Policisté okamžitě vyrazili věc prověřit a opravdu našli zhruba 50 centimetrů dlouhý dělostřelecký náboj.

„Policisté místo nálezu a přilehlé okolí včetně cyklostezky okamžitě uzavřeli a na místo povolali pyrotechnika. Ten následně uvedl, že se jedná o náhradní střelu označenou jako OFNh 100 mm určenou ke zkouškám střelby, bez zapalovače a slože, která je ekvivalentem střely do tanku,“ popsala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Střela byla nakonec nefunkční. Váhově a velikostně ovšem odpovídala originálu. Pyrotechnik náboj převezl do skladu, kde ho následně zničili. „Přestože se jednalo o nefunkční střelu, nálezce se zachoval zodpovědně. Upozorňujeme všechny, kteří se ocitnou v obdobné situaci, aby s nálezem jakékoliv munice v žádném případě nemanipulovali, střelivo ponechali na místě a ihned kontaktovali policii,“ apeluje mluvčí.

Granát schoval do čepice a odešel na autobus

O tom, že si lidé mnohdy neuvědomují možná rizika svědčí případy z nedávné doby. Obrovský šok způsobil policistům například senior, který našel na půdě domu ruční granát. Nejprve myslel, že se jedná o atrapu. Rychle si to ale rozmyslel a rozhodl se dopravit předmět osobně na policejní služebnu. Granát schovat do čepice a odkráčel na autobus. „Na náměstí Milady Horákové oslovil řidiče autobusu s prosbou, zda by mu nepůjčil mobilní telefon, protože potřebuje zavolat na policii, přitom mu ukázal svůj "poklad" ukrytý v čepici. Řidič ihned zalarmoval policii,“ uvedla tehdy mluvčí policie.

O pořádné pozdvižení se postaral také mladý muž, který přinesl na obvodní oddělení policie v Holýšově zkorodovaný protiletecký granát. Šokující na celém případu je fakt, že nevybuchlou munici si nejprve odnesl domů, kde ji vyčistil. Pak ale dostal strach. Policisté přivolali na místo pyrotechnika, neboť se s velkou pravděpodobností mohlo jednat o protiletecký granát. Pyrotechnik po příjezdu na místo skutečně potvrdil, že se jedná o protiletecký granát. Převoz granátu by mohl znamenat riziko, a tak rozhodl, že nalezenou munici zlikviduje v blízkém okolí Holýšova.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nález munice, protiletadlová puma, dělostřelecký náboj, pyrotechnik, granát, cyklostezka, policie, Starý Plzenec, Úslava, čepice, Milada Horáková, Holýšov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka poblíž cyklostezky vydala půlmetrový dělostřelecký náboj  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.