Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cesta k Černému a Čertovu jezeru je přístupná jen čtyři dny v týdnu, těží se tam kůrovcové dřevo

K oblíbeným šumavským jezerům se jen tak nedostanete. Kvůli kácení kůrovcem napadených stromů se cesty pro turisty vždy na tři dny v týdnu uzavírají. Městský úřad v Klatovech tak rozhodl na základě podnětu Lesů ČR. Lesníci budou na místě pracovat až do 30. září. Pokud plánujete výlet, učiňte tak od čtvrtka do neděle, kdy jsou stezky otevřené. Výjimku tvoří Rozvodská cesta, která zůstává uzavřená po celou dobu.

„Kůrovec se letos rojí podruhé a horké letní počasí beze srážek mu svědčí, takže napadené stromy v porostech i podél cest vyhledáváme, hned zpracováváme a odvážíme. V místě máme šest harvestorů a vyvážecích souprav, šest lesnických traktorů a na Rozvodské cestě lesní lanovku, kterou trvale využíváme. Riziko úrazu nebo střetu cyklistů s technikou je opravdu velké,“ vysvětluje lesní správce ze Železné Rudy Petr Najman.

Právě z důvodu bezpečnosti rozhodl klatovský úřad o uzavření cest k oblíbeným jezerům na tři dny v týdnu, konkrétně od pondělí do středy.

„Na čtyři dny v týdnu se přizpůsobíme a budeme pokračovat v těžbě jen v porostech, ne u cest. I tak ale prosím všechny o obezřetnost a respektování našich pokynů,“ apeluje Najman. Lesníci budou na místě pracovat až do konce září. Uzavírky se týkají několika kilometrů cest na žluté turistické trase a na naučné stezce Sklářská. Zcela uzavřen bude po celou dobu úsek lesní cesty Rozvodská. „K Černému jezeru se lidé dostanou i z jiného směru, tedy od Hamrů přes Bílou strž,“ dodává mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Šumava, Železná Ruda, těžba dřeva, kůrovec, kůrovcové dříví, Lesy ČR, uzavření lesní cesty, Černé jezero, Čertovo jezero, Lesy České republiky, jezero, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta k Černému a Čertovu jezeru je přístupná jen čtyři dny v týdnu, těží se tam kůrovcové dřevo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.