Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hladina vody v Boleváku je nejníž za posledních 17 let, na podzim začne do rybníka proudit voda z Berounky

Voda klesá ve všech rybnících Bolevecké rybniční soustavy. Nejpalčivější problém je to však na Velkém boleveckém rybníce, kde se úbytek vody řeší dlouhodobě. Dosud nejnižší hladinu naměřili v roce 2020, kdy byla 126 centimetrů pod normálním stavem, letos byla tato hodnota překonána už v polovině léta. Pracovníci Správy veřejného statku očekávají, že voda bude klesat až do podzimu, kdy začne více pršet a zároveň odstartuje dopouštění rybníka z řeky Berounky.

Vlna veder a dlouhodobé sucho se projevuje na všech frontách. Ve městě je úmorné vedro a lidé využívají oblíbené rybníky, aby se zchladili a odpočinuli si. Už několik let ale Plzeňané sledují, jak jejich oblíbený Bolevák pomalu vysychá. Letošní léto situaci taktéž vůbec nepomáhá.

„Horké tropické dny s teplotami nad 30 stupňů Celsia, sluneční svit a povětrnostní podmínky zvyšují výpar. V takovéto situaci se navíc Boleveckým potokem ze soustavy rybníků do Boleváku už nedostane žádná voda. Jeho hladina tak klesla pod nejnižší naměřené hodnoty od roku 2005,“ popsal Martin Gregar ze Správy veřejného statku města Plzně.

O více než 20 centimetrů oproti normální hladině klesla také hladina vody v Šídlováku a v Třemošenském rybníce. „Oba přitom byly ještě letos v květnu na normální hladině. Senecký rybník měl v souvislosti s předvánočním sádkováním normální výšku hladiny až na přelomu února a března, nyní ji má o 22 centimetrů níže. Hladina Kameňáku je ještě o centimetr níž,“ uvedl Gregar.

Po více než 30 letech se do Boleváku vrátil vodočet, stav hladiny od teď může sledovat každý návštěvník

Více než tři dekády chyběla ve Velkém boleveckém rybníku vodočetná lať. Plzeňané tak neměli možnost, jak detailněji sledovat stav hladiny oblíbeného rybníka, u kterého se právě voda dlouhodobě řeší. Nyní už je situace jiná a zaměstnanci Správy...

„Stav hladiny vody v Bolevecké rybniční soustavě nyní pravidelně monitorujeme. V září by mělo začít dopouštění přečištěné vody z Berounky do Velkého boleveckého rybníka a my chceme sledovat jeho dopady na Bolevák ve srovnání se stavem před dopouštěním,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Město doufá, že se díky dopouštění podaří zastavit pokles hladiny a rybník se vrátí na normální stav.

Správa statku taktéž pravidelně odstraňuje rákos a orobinec ze břehů rybníka, redukuje plevelné ryby a seče vodní trávy. I přesto, že Bolevák trápí nižší hladina vody, tráví zde čas stovky Plzeňanů. Podle odborníků je voda stále dobrá a vhodná ke koupání.

Z nelegálně proraženého otvoru do kanálu u Boleváku bude tryskat voda ještě několik měsíců. Díru nelze zazdít

I nadále bude ještě několik měsíců tryskat voda z nelegálně proraženého otvoru pro odvod dešťové vody nedaleko komplexu bytových domů Panorama Bolevák. Na pondělním jednání plzeňského zastupitelstva to potvrdil primátor Pavel Šindelář (ODS)....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky hladina vody, Bolevák, Bolevecký rybník, sucho, dopouštění Boleváku, vodočet, rybník, Berounka, Bolevecké rybníky, statek, Michal Vozobule, TOP 09, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladina vody v Boleváku je nejníž za posledních 17 let, na podzim začne do rybníka proudit voda z Berounky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.