Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Češi dávají přednost zahraniční dovolené, návštěvnost turistických míst v kraji je menší než loni

Červencová návštěvnost známých turistických míst v Plzeňském kraji je letos většinou nižší než v minulých dvou letech. Předchozí dva roky poznamenaly na mnoha místech omezení spojená s pandemií koronaviru, lidé často vynechali cesty do zahraničí a dovolenou trávili v Česku. Letos se na nižší návštěvnosti projevila skutečnost, že lidé mohou opět bez omezení cestovat k moři, vliv může mít také zdražování a nutnost mnoha rodin šetřit.

Například 11 státních památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos od 1. do 28. července 57 478 turistů, loni za stejné dny na tyto památky přišlo 66 491 lidí. „Přestože letošní prázdninové prohlídky na státních památkách nedoprovází přísná opatření, jako tomu bylo v loňském roce, červencová návštěvnost je o 14 procent nižší. Lidé opět využívají možnosti cestovat do zahraničí, také nabídka prázdninového vyžití v tuzemsku je pestřejší než vloni. Řada turistů přiznává, že na letošní dovolenou má nižší rozpočet než v předchozích letech, a tak pečlivě zvažuje každý výdaj," uvedla mluvčí českobudějovického pracoviště NPÚ Markéta Slabová.

Celková letošní návštěvnost je ale letos zatím na státních památkách vyšší než loni, protože loňská sezona začala kvůli pandemii koronaviru o dva měsíce později a provázel jí zpřísněný režim prohlídek. Na státní památky v kraji přišlo letos od začátku sezony 126 100 lidí, o čtvrtinu více než loni od začátku sezony do 28. července. „Nejvíce turistů opět přilákal hradní trojlístek Rabí, Švihov a Velhartice. V porovnání s návštěvností před pandemií je turistů o sedm procent méně," doplnila Slabová.

Také městem Kašperské Hory vlastněný šumavský hrad Kašperk má letos o něco nižší návštěvnost. Loni měl od 1. do 28. července 13.577 návštěvníků, letos za stejnou dobu 12.585, tedy o 992 méně. „Za nás to ale není nic hrozného," konstatoval kastelán Václav Kůs. Stejně jako jiné památky, láká Kašperk na divadelní představení, oživené prohlídky a další doprovodné programy.

FOTO: Zoologická zahrada po 20 letech přebudovala výběh pro lvy berberské, mají více prostoru

Hned za hlavním vchodem do plzeňské zoo se rozprostírá kompletně přebudovaný výběh pro lvy berberské, který dnes zoologická zahrada slavnostně představila veřejnosti. Lvi budou mít k dispozici větší venkovní plochu s pahorky a stromy...

 

Přesná čísla o červencové návštěvnosti zatím nemá plzeňská zoologická zahrada, která byla loni podle agentury Czechtourism s 476 000 návštěvníky nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Plzeňském kraji a sedmým nejnavštěvovanějším v ČR. Za první pololetí přišlo do zoo 224 800 lidí, což bylo o 2000 víc, než je dosavadní pololetní rekord z roku 2018. „Letošní květen i červen vyrovnávaly obvyklou návštěvnost v necovidových letech bez omezení a také červenec se zatím vyvíjí tak, že návštěvnost bude kopírovat nebo překonávat prázdninové měsíční standardy," myslí si mluvčí zoo Martin Vobruba. Největším lákadlem jsou lvi berberští v nově rekonstruovaném výběhu.

V západočeské části Šumavy je zatím o prázdninách podle informací strážní služby a z informačních center návštěvnost nižší, než byla v uplynulých dvou sezonách, poznamenaných protipandemickými restrikcemi. Prázdninová návštěvnost Šumavy byla v roce 2020 o 40 procent vyšší než v předcovidové době a loni asi o 25 procent vyšší. Letos podle předběžných odhadů bude nižší, řekl Josef Štemberk ze správy Národního parku Šumava. „Lidí je ale stále dost, kempy jsou zaplněné, velký zájem je tradičně o Modravsko, Poledník, Plešné jezero nebo vlčí výběh v Srní," vyjmenoval.

Jednou bych chtěl zachytit polární záři nad Šumavou, říká autor úchvatných fotografií Vladislav Hosnedl

Aktuální informace o počasí a jako bonusem nádherná fotografie z Pošumaví. To je zpravodajský servis, který svým fanouškům na sociálních sítích poskytuje Vladislav Hosnedl alias Meteostanice Chotěšov. Na lov jedinečných snímků vyráží za úsvitu...

Právě Návštěvnické centrum Srní s vlčí vyhlídkou si na nedostatek návštěvníků letos rozhodně nestěžuje. „Parkoviště je pořád zaplněné a pořád praskáme ve švech. Denně přijde zhruba do tisíce návštěvníků. Červencová návštěvnost bude kolem 25 000 lidí, přesné údaje ale budeme mít opravdu až na konci měsíce," řekla vedoucí návštěvnických středisek parku Adéla Kršňáková. Loni přišlo v červenci do centra v Srní 23.911 lidí, za celou loňskou sezonu, kdy bylo v lednu až dubnu zavřeno, tam přišlo 91.389 návštěvníků.

Začátek letošní letní sezony byl asi o 20 procent slabší pro Ski&Bikě Špičák, vliv na to ale mělo pozdější zahájení sezony. Kvůli bourání starých budov a zahájení stavby objektu nové restaurace a privátních bytů, kde jsou ještě dva byty volné, začala sezona až 15. června. „V předchozích letech jsme totiž už o květnových svátcích a víkendech jeli. Počínaje druhou polovinou července, ale začaly počty turistů i bikerů růst a nyní už se blížíme stejné úrovni návštěvnosti jako před rokem. Pro nás je ale vždy nesilnějším měsícem srpen, tak bychom rádi, i díky pondělnímu dokončení opravy jednoho ze dvou hlavních silničních tahů k nám na Špičák, za celé léto potvrdili loňská čísla," dodal ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky turismus, návštěvnost, státní památky, hrad Rabí, Švihov, Zoo Plzeň, Kašperk, pandemie covidu-19, Česko, Plzeňský kraj, Národní památkový ústav, Srní, Josef Štemberka, Martin Vobruba, Šumava, CzechTourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi dávají přednost zahraniční dovolené, návštěvnost turistických míst v kraji je menší než loni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.