Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoologická zahrada přišla o gepardího samce, dlouhodobě bojoval s nádorovým onemocněním

Velmi smutná zpráva přišla z plzeňské zoologické zahrady. Veterinář tam musel utratit vážně nemocného samce geparda súdánského, kterému ošetřovatelé říkali Malej. Do Plzně přišel jako dvouletý z francouzské Zoo de la Palmyre.

Úspěšné odchovy i bolestivé ztráty milovaných svěřenců. S tím vším se musí pravidelně potýkat zaměstnanci plzeňské zoologické zahrady. Zpráva, kterou dnes zoo zveřejnila, bohužel patří mezi ty smutné.

„Se zármutkem musím oznámit, že jsme se rozloučili s jedním z našich gepardích samců. Menší ze samců trpěl nádorovým onemocněním měkkých tkání, které jsme u něj diagnostikovali v prosinci 2020. Nádor byl zprvu malého rozsahu, proto jsme se rozhodli pro léčbu a sledování stavu. Bohužel při poslední kontrole bylo zjištěno, že nádor již zasahuje do kostí, chůze se stávala každým dnem obtížnější a na samci bylo vidět, že léčba přestala zabírat,“ popisuje zooložka Lenka Václavová.

Od první chvíle po odhalení závažnosti diagnózy museli v zoo počítat i s řešením v podobě utracení zvířete. „I když jsme byli dlouho srozuměni se špatnou prognózou a bylo nám jasné, že k euthanasii bude muset jednou dojít, přesto pro nás pro nikoho nebylo snadné smířit se s tím, že naše možnosti byly vyčerpány. Náš gepard, kterému jsme říkali "Malej", přišel do Plzně v roce 2010 jako dvouletý z francouzské Zoo de la Palmyre. Prožili jsme tu s ním dvanáct krásných let a byl nám opravdu blízký. Všem nám bude chybět,“ dodává Václavová.

V roce 2010 přišli do Plzně tři gepardí bratři. Jeden z nich nedlouho po příjezdu uhynul poté, co se udusil žrádlem. Tento poddruh geparda chová v České republice pouze plzeňská zoo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Václavová

Štítky zoologická zahrada, úhyn geparda, gepard súdánský, Zoo Plzeň, rakovina, Plzeň, gepard, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada přišla o gepardího samce, dlouhodobě bojoval s nádorovým onemocněním  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.